Palenie w piecu 'od góry'. Jak się to robi? Jakie są efekty? Czy to jest ekologiczne? [INSTRUKCJA]

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
K_kapica_afk
O tym, czy paliwo się spala, czy ucieka kominem, decyduje nie wiek pieca ani cena paliwa, lecz sposób palenia.

Okazuje się więc, że sposób rozpalania ma ogromne znaczenie, a ten najbardziej popularny, od dołu (polegający na przygotowaniu rozpałki i stopniowym zasypywaniu jej węglem czy drewnem) jest mało ekonomiczny.

Szacuje się, że „palenie od góry” pozwala w sezonie zaoszczędzić nawet do jednej trzeciej węgla czy drewna.

Do takich wniosków doszli autorzy portalu czysteogrzewanie.pl, którzy różne sposoby palenia przetestowali we własnych piecach i promują te najbardziej efektywne, ekonomiczne, a przy okazji ekologiczne.

Dym i smród powstaje wtedy, gdy dużą ilość paliwa podpalamy od dołu lub wrzucamy na żar - wyjaśnia Wojciech Treter, pomysłodawca portalu. - Całe to paliwo gwałtownie się podgrzewa, naraz uwalniając mnóstwo lotnej smoły, której nie da się dopalić najpierw przez brak wysokiej temperatury, a potem, gdy temperatura wzrośnie - przez brak wystarczających ilości powietrza, bo lotnej smoły jest za dużo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Palenie w piecu 'od góry'. Jak się to robi? Jakie są efekty? Czy to jest ekologiczne? [INSTRUKCJA] - Plus Nowa Trybuna Opolska

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska