W skrócie
Botwinka to nazwa młodych buraków ćwikłowych, ale również bardzo popularnej zupy z tego warzywa. Nie należy mylić jej z chłodnikiem z botwinki, który przygotowuje się inaczej. Botwinka to zupa na ciepło, do której używa się zarówno buraczków, jak i liści, które trzeba dokładnie oczyścić i ugotować. Inna nazwa tego dania to barszcz z botwinki. Najczęściej doprawiamy botwinkę śmietaną i podajemy z koperkiem. Najlepszą botwinkę, jaką jadłam, robi moja mama. Dodaje do niej łyżkę soku z cytryny, która podkreśla naturalną słodycz botwinki i nadaje zupie piękny kolor.
W wielu domach do zupy dodaje się także ziemniaki. Są dwie główne szkoły serwowania botwinki z ziemniakami. Pierwszy to pokrojenie ziemniaków i zagotowanie ich w zupie razem z buraczkami. Druga metoda polega na ugotowaniu ziemniaków osobno. Następnie należy je ugnieść i podać w tym samym talerzu, co botwinkę. Oba sposoby są równie smaczne i mają swoich zwolenników. Poniżej podaję tradycyjny przepis na botwinkę i proponuję ugotować ziemniaki w zupie, ale możesz także podać je osobno.
Botwinka z ziemniakami – przepis na zupę z młodych buraczków
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- pęczek botwinki (buraczki i liście),
- 0,5 kg młodych ziemniaków,
- 1 l bulionu,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 3 łyżki śmietanki 30%,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka cukru,
- świeży koperek,
- sól, pieprz,
- łyżka masła.
Polecam także: Wyśmienita tarta z botwinką i fetą
Jak zrobić botwinkę z ziemniakami?
- Zaczęłam od oczyszczenia botwinki. Trzeba bardzo dokładnie umyć jej liście.
- Buraczki odcięłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Liście drobno posiekałam.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim ziemniaki.
- Kiedy ziemniaki lekko się zrumieniły, zalałam je bulionem i gotowałam 5 minut.
- Następnie dodałam buraczki i liście botwinki. Gotowałam kolejne 5 minut.
- W kubku wymieszałam obie śmietany z kilkoma łyżkami zupy. Całość wlałam do garnka i zagotowałam.
- Na koniec doprawiłam zupę z botwinki sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Całość posypałam świeżym koperkiem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?