Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1197 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
![Na śniadanie usmaż amerykańskie placki ziemniaczane. Od tych hash browns nie można się opędzić. Chrupiące, złociste i zrobisz bez ceregieli](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/33/84/6666b44f00f9f_o_xsmall.jpg)
Niesamowicie chrupiące placki ziemniaczane. Są tak dobre, że poprosisz o więcej
Brytyjskie hash browns często podawano do śniadania wraz z kiełbaską, jajkiem sadzonym i fasolką w sosie. W oryginalnej wersji odciśnięte i przyprawione starte...
![Najlepsze ciasta na Dzień Dziecka jak znane batoniki. Tych 5 przepisów zachwycą twoje pociechy. Wyśmienite małe co nieco do kawy](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/df/08/6659a0031462d_o_xsmall.jpg)
Apetyczne ciasta na Dzień Dziecka smakujące jak batonik. Wybieraj spośród 5 przepisów
Szukasz pomysłu na pyszne ciasta na Dzień Dziecka, które smakiem przypominają popularne słodycze? Zachęcam cię do zrobienia 5 deserów, w tym bez pieczenia....
![Przykuwające uwagę cake pops, czyli słodkie lizaki z ciasta. Wyśmienity przysmak dla dzieci. Poznaj przepis na ciastka na patyku](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d9/f5/63d0ffd1a96a9_o_xsmall.jpg)
Pyszne ciastka na patyku. Dzieci będą nimi zachwycone!
Szukasz pomysłu na deser na Dzień Dziecka? Polecam przepis na cake pops, czyli lizaki z ciasta. To słodkie, kolorowe ciastka na patyku, w czekoladzie i...
![Apetyczny kurczak w chrupiącej panierce jak z KFC. Wypróbuj przepis na domową wersję popularnego dania fast food. Dzieci poproszą o więcej](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/14/24/620500d6b75e4_o_xsmall.jpg)
Chrupiący kurczak jak z KFC. Na obiad zrób domowy fast food
Kurczak w panierce jak z KFC to rewelacyjne danie, któremu nie oprze się nawet największy niejadek. Taki domowy fast food jest pożywny i bardzo smaczny....
![Na szybką przekąskę polecam kanapkę z tuńczykiem. Nasycisz się nią na długo, a twoje dzieci poproszą o więcej. Przysmak w amerykańskim stylu](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/1f/a5/665986ba07e37_o_xsmall.jpg)
Obłędnie pyszna kanapka z tuńczykiem. Ten przysmak posmakuje każdemu
Najprostszą i najszybszą przekąską na drugie śniadanie, lunch lub kolację są kanapki. Jednak standardowe połączenia składników mogą się zwyczajnie przejeść....
![Zaskocz rodzinę bułeczkami maritozzi. Te puszyste bułeczki wypełnisz bitą śmietaną. Poznaj kuszący deser prosto z Włoch](https://d-pa.ppstatic.pl/frames/pa-def/84/dd/il20240529_847915351_xsmall.jpg)
Apetyczne bułeczki z kremem. Mogłeś ich jeszcze nie jeść
Puszyste drożdżowe bułeczki wypełnione po brzegi rozpływającym się w ustach kremem śmietankowym to włoskie maritozzi. Ciasto jest delikatne jak chmurka, a ubita...
![Pomysłowe ciasto arbuz dla dzieci. Smakuje i wygląda obłędnie. Polecam przepis na ciasto z kremem i galaretką z arbuza](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/5c/0c/62ac3b8b63196_o_xsmall.jpg)
Ciasto arbuz dla prawdziwych łasuchów. Zaskocz gości pysznym wypiekiem
Mam dla ciebie przepis na pyszne ciasto arbuz. Z pewnością mile zaskoczysz nim swoich gości. Ciasto świetnie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej. To delikatny...
![Jak ugotować kaszę gryczaną? Z tym sposobem będzie sypka, pachnąca i smaczna. Doprawiam ją nieoczywistymi przyprawami](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/10/3f/6656f93b9ec16_o_xsmall.jpg)
Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać
Ugotowanie kaszy gryczanej na sypko nie musi być trudne. Wystarczy trzymać się prostych zasad, które gwarantują zachowanie konsystencji. Zazwyczaj doprawiam je...
![Na śniadanie smażę omlet maślankowy. Poznaj niezastąpione danie na leniwe poranki. Bardziej puszysty niż tradycyjny przysmak](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/94/eb/6656eb417c674_o_xsmall.jpg)
Puszysty omlet na maślance. Zrobisz go na słodko i na słono. Niebo w gębie!
Na śniadanie lub słodki podwieczorek podaję puszysty i dość uniwersalny omlet na maślance. Gwarantuję, że podany nie tylko na słodko zadowoli każdego smakosza....
![Domowa przyprawa pięciu smaków do mięsa, herbaty i deserów. Poznaj przepis na aromatyczną mieszankę z kuchni chińskiej](https://d-pa.ppstatic.pl/frames/pa-def/e0/97/il20240528_847761445_xsmall.jpg)
Aromatyczna przyprawa pięciu smaków. Nie tylko do kuchni chińskiej. Zrobisz ją w domu
Klasyczna przyprawa pięciu smaków pochodzi z kuchni chińskiej. Jej nazwa pochodzi od połączenia pięciu podstawowych smaków, czyli słodkiego, gorzkiego,...