15. edycja Dziedzictwa Kulinarnego Gminy Grodków za nami [ZDJĘCIA]

Damian Kapinos
15. edycja Dziedzictwa Kulinarnego Gminy Grodków
15. edycja Dziedzictwa Kulinarnego Gminy Grodków Damian Kapinos
Na stołach królowały głównie dania mięsne. Sałatka z łososia i ryba po grecku w wykonaniu kobiet z Wojsławia czy galaretka z nóżek wieprzowych oraz szynka zawijana z warzywami – to tylko niektóre potrawy, jakich można było skosztować podczas XV edycji Dziedzictwa Kulinarnego w Lipowej.

Gospodarzami tegorocznej imprezy były sołectwa Lipowa i Przylesie Dolne.

Swoje specjały na stoiskach zaprezentowały także kobiety z Kopic, Bąkowa, Goli Grodkowskiej, Wierzbnika, Osieka Grodkowskiego, Gnojnej, Jeszkotli, Lubczy, Wojsławia, Jędrzejowa, Nowej Wsi Małej, Starowic Dolnych i Tarnowa Grodkowskiego.

- Spotykamy się co roku w innej miejscowości, by szczycić się tym, co ugotujemy. Pokazujemy kuchnie różnych narodów a wśród nich m.in. potrawy kresowe, śląskie i kaszubskie. Bazujemy głównie na starych domowych przepisach, ale także tworzymy nowe receptury – mówi Lidia Faron, prezes Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich Gminy Grodków.

Stoiska pełne były potraw, których nie spotkamy w marketach. Oprócz ponad 26 dań mięsnych i rybnych, były także sałatki oraz ciasta.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska