20 przepisów na domowe bułki. Jak upiec idealne kajzerki, bułeczki orzechowe czy maślane? Sprawdź podpowiedzi naszych Czytelników [PRZEPISY]
1. KAJZERKI
1. KAJZERKI
Składniki na ok. 20 bułek:
350 g mąki pszennej, 60 g mąki ziemniaczanej, 20 g cukru, 1,5 łyżeczki soli, 1 jajko, 230 ml mleka, 30 g świeżych drożdży, 40 g miękkiego masła. Do posmarowania: jajko wymieszane z łyżką śmietany 18 proc. Do posypania: sól w płatkach, mak, czarnuszka, sezam, mielona papryka, itp. - ja użyłam czarnuszki, grubo zmielonego kolorowego pieprzu i papryki w płatkach
Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, wlać do drożdży. Dodać sól, jajko, przesiane i wymieszane ze sobą mąki (pszenną i ziemniaczaną). Na końcu dodać miękkie masło. Wszystko razem zagnieść.
Uformować kulę, przesmarować ją delikatnie tłuszczem - może to być odrobina oleju lub masła. Przykryć i odstawić do wyrastania na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków. Z każdego formować wałek o długości około 30 cm. Zwijać kajzerki. Trzeba zawiązać wałek na podwójny węzeł i zawinąć końce pod spód. Gotowe bułeczki układasz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować śmietaną z jajkiem i posypać ulubioną posypką. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut - do zrumienienia.