21-letni Daniel Bewko z Chrząstowic na co dzień jest zastępcą szefa kuchni w jednej z opolskich restauracji. Carving, czyli rzeźbienie w owocach i warzywach, jest jego pasją od 5 lat. Kilka lat treningów wystarczyło, by zostawić w tyle konkurencję z całego kraju i zająć najwyższe miejsce na podium.
- Jedną pracę uczestnicy przywozili z domu. W moim przypadku były to ważki w kalejdoskopie, wyrzeźbione w dyni - mówi Opolanin. - Policzyłem, że pracowałem nad tą dynią około 14 godzin. Zabierałem się za nią po pracy, czyli ok. 22-23 i rzeźbiłem do 4 nad ranem. Później był krótki sen i znowu do pracy.
Druga część zmagań odbywała się już pod okiem jurorów. Pan Daniel stworzył precyzyjnie wyrzeźbionego arbuza w stylu tajskim, różę w melonie oraz motyla z kalarepy. - Arbuz generalnie jest bardzo wdzięcznym tworzywem, bo można uzyskać figury przestrzenne, a do tego zagrać kolorem - mówi Daniel Bewko.
Eliminacje krajowe w Poznaniu odbywały się w szeregu kategorii. Jurorzy szukali talentów w gotowaniu, cukiernictwie, obsłudze kelnerskiej i właśnie w carvingu.
- Najlepsi kucharze, cukiernicy i kelnerzy będą rywalizować na zawodach ogólnoświatowych, które odbędą się we wrześniu 2021 r. w Szanghaju - mówi pan Daniel. - Niestety nie dotyczy to carvingu, gdzie rywalizacja kończy się na szczeblu krajowym, choć trwają przymiarki, by i on dołączył do kategorii rozstrzyganych w Chinach. Byłbym szczęśliwy, gdyby na razie udało się polecieć na drugi koniec świata, choćby tylko po to, by zobaczyć te zmagania.
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?