21-latek spod Opola wywalczył krajowe złoto za rzeźby w owocach i warzywach. Poleci do Szanghaju?

Mirela Mazurkiewicz
Mirela Mazurkiewicz
21-letni Daniel Bewko z Chrząstowic na co dzień jest zastępcą szefa kuchni w jednej z opolskich restauracji. Carving, czyli rzeźbienie w owocach i warzywach, jest jego pasją od 5 lat. Kilka lat treningów wystarczyło, by zostawić w tyle konkurencję z całego kraju i zająć najwyższe miejsce na podium. Na zdjęciu z Piotrem Wasikiem, Opolaninem, który wielokrotnie triumfował na zawodach carvingowych. – Tym razem kibicowałem i szkoliłem się. Chciałbym, aby moi uczniowie ZSZ nr 4 w Opolu również mogli triumfować w tych zawodach, na przykład w konkurencjach gastronomicznych czy cukierniczych – mówi pan Piotr.
21-letni Daniel Bewko z Chrząstowic na co dzień jest zastępcą szefa kuchni w jednej z opolskich restauracji. Carving, czyli rzeźbienie w owocach i warzywach, jest jego pasją od 5 lat. Kilka lat treningów wystarczyło, by zostawić w tyle konkurencję z całego kraju i zająć najwyższe miejsce na podium. Na zdjęciu z Piotrem Wasikiem, Opolaninem, który wielokrotnie triumfował na zawodach carvingowych. – Tym razem kibicowałem i szkoliłem się. Chciałbym, aby moi uczniowie ZSZ nr 4 w Opolu również mogli triumfować w tych zawodach, na przykład w konkurencjach gastronomicznych czy cukierniczych – mówi pan Piotr. archiwum prywatne
Opolanin nie miał sobie równych w ogólnopolskich zmaganiach. Z eliminacji krajowych, które odbyły się w Poznaniu, wrócił ze złotym medalem. Daniel Bewko z Chrząstowic, drugi rok z rzędu, wygrał też Puchar Polski juniorów w carvingu.

21-letni Daniel Bewko z Chrząstowic na co dzień jest zastępcą szefa kuchni w jednej z opolskich restauracji. Carving, czyli rzeźbienie w owocach i warzywach, jest jego pasją od 5 lat. Kilka lat treningów wystarczyło, by zostawić w tyle konkurencję z całego kraju i zająć najwyższe miejsce na podium.

- Jedną pracę uczestnicy przywozili z domu. W moim przypadku były to ważki w kalejdoskopie, wyrzeźbione w dyni - mówi Opolanin. - Policzyłem, że pracowałem nad tą dynią około 14 godzin. Zabierałem się za nią po pracy, czyli ok. 22-23 i rzeźbiłem do 4 nad ranem. Później był krótki sen i znowu do pracy.

Druga część zmagań odbywała się już pod okiem jurorów. Pan Daniel stworzył precyzyjnie wyrzeźbionego arbuza w stylu tajskim, różę w melonie oraz motyla z kalarepy. - Arbuz generalnie jest bardzo wdzięcznym tworzywem, bo można uzyskać figury przestrzenne, a do tego zagrać kolorem - mówi Daniel Bewko.

Eliminacje krajowe w Poznaniu odbywały się w szeregu kategorii. Jurorzy szukali talentów w gotowaniu, cukiernictwie, obsłudze kelnerskiej i właśnie w carvingu.

- Najlepsi kucharze, cukiernicy i kelnerzy będą rywalizować na zawodach ogólnoświatowych, które odbędą się we wrześniu 2021 r. w Szanghaju - mówi pan Daniel. - Niestety nie dotyczy to carvingu, gdzie rywalizacja kończy się na szczeblu krajowym, choć trwają przymiarki, by i on dołączył do kategorii rozstrzyganych w Chinach. Byłbym szczęśliwy, gdyby na razie udało się polecieć na drugi koniec świata, choćby tylko po to, by zobaczyć te zmagania.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: 21-latek spod Opola wywalczył krajowe złoto za rzeźby w owocach i warzywach. Poleci do Szanghaju? - Nowa Trybuna Opolska

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska