28 marca Opole stanie się stolicą branży spożywczej

Edyta Hanszke
Branża spożywcza jest jedną z priorytetowych i w Opolu i w regionie.
Branża spożywcza jest jedną z priorytetowych i w Opolu i w regionie. Fot.edyta hanszke
Szósty Ogólnopolski Kongres Branży Spożywczej w Opolu zorganizowany zostanie w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym.

Kongres Opole organizuje po raz szósty, od 2011 roku. W tegorocznym programie oprócz konferencji i części wystawienniczej mocny nacisk położono na umożliwienie uczestnikom nawiązywania kontaktów biznesowych oraz warsztaty. - Inteligentny przemysł 4.0, kadry dla branży, badania i rozwój - takie między innymi tematy zaproponowaliśmy do dyskusji - wylicza Magdalena Błońska-Ałasa z Urzędu Miasta Opola.

Organizatorzy deklarują, że będzie tam można uzyskać odpowiedzi na najważniejsze i najbardziej aktualne pytania dotyczące perspektyw dalszego rozwoju sektora.

- Pokażemy jak wyglądała ewolucja rynku w ostatnich latach oraz jakich zmian możemy spodziewać się w najbliższej przyszłości. Poruszymy tematy interesujące zarówno przedsiębiorstwa, które już korzystają z najbardziej nowoczesnych technologii produkcyjnych, jak i te, które dopiero rozważają ich zastosowanie. Wskażemy przedsiębiorcom konkretne narzędzia, które poprawią ich innowacyjność i wzmocnią pozycję na rynku europejskim - można przeczytać w zapowiedzi kongresu na stronie internetowej investinopole.pl.

Magdalena Błońska-Ałasa szczególne zaproszenie na kongres kieruje do menedżerów największych firm przetwórczych (w tym dyrektorów fabryk, dyrektorów zarządzającym procesem produkcyjnym, czy inżynierów produkcji), właścicieli firm przetwórczych z regionu, rolników, ale także przedstawicieli firm świadczących usługi dla branży spożywczej: logistycznych, marketingowych i technologicznych.

Do współorganizacji kongresu miasto zaprosiło Opolskie Centrum Rozwoju Gospodarki, Park Naukowo-Technologiczny, Centrum Wystawienniczo-Kongresowe (gdzie będzie się odbywać wydarzenie), Wałbrzyską Specjalną Strefę Ekonomiczną „Invest-Park”, opolski urząd marszałkowski oraz uczelnie wyższe.

- Organizując cyklicznie kongres, chcemy stworzyć w Opolu miejsce do spotkań liderów w branży spożywczej, ułatwić przedsiębiorcom współpracę, budowanie relacji, wymianę doświadczeń - wylicza Magdalena Błońska-Ałasa. - Jeśli dodatkowym efektem, będzie sprowadzenie nowych inwestorów, to znakomicie.

Branża spożywcza jest jedną z priorytetowych i w Opolu i w regionie. W mieście reprezentują ją m.in. Nutricia, Zott, Pasta Food. Wkrótce w opolskiej podstrefie ekonomicznej rozpocznie się budowa zakładu produkcyjnego Opolskiej Zagrody.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska