W każdy czwartek z naszą gazetą ukazują się kolejne części "Nowoczesnej kuchni polskiej" Makłowicza i Bikonta. Teraz słynni smakosze proponują czytelnikom nto przepisy na ulubione zupy. Wśród trzydziestu przepisów polecają jarzynowe i mięsne, pikantne i słodkie, gorące i zimne.
Zupy to także jedne z ulubionych dań prof. Teresy Smolińskiej, folklorystki z Uniwersytetu Opolskiego, która nam zdradziła swój przepis.
- Do gotowania trzeba serca, ale i odpowiednich składników i proporcji - mówi i poleca zupy w formie kremu (brokułowy, kalafiorowy czy porowy).
Warzywa trzeba ugotować i zmiksować, a potem rozprowadzić serkiem topionym. Jednak tajemnicą tych pysznych zup są grzanki. W wersji dietetycznej pokrojoną w kawałki bułkę opieka się w piekarniku, w wersji kaloryczno-zapachowej - opieka na maśle i posypuje czosnkiem. Jedzmy więc zupy!
Czwarta część naszej kolekcji - "Zupy" - kosztuje 4,70 zł (razem z nto).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?