56 produktów tradycyjnych z Opolszczyzny na liście ministerialnej

Oprac. Edh
Domowy ser parzony z kminkiem jest jednym z opolskich produktów tradycyjnych.
Domowy ser parzony z kminkiem jest jednym z opolskich produktów tradycyjnych. sławomir mielnik
Z opolskich specjałów znalazły się na niej m.in. domowy ser parzony z kminkiem, kołocz śląski, opolskie ciasteczka ze skwarek, modziki, modro kapusta, krajanki, ścierka opolska.

Na listę wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowanych jest już ponad 1200 wyrobów, co oznacza wzrost o ponad 17% w porównaniu z 2013 r

- Zdrowe, regionalne wyroby cieszą się rosnącą popularnością w naszym kraju. Coraz chętniej bowiem Polacy sięgają po lokalne produkty, doceniając ich unikatowe właściwości i wysoką jakość. W efekcie, jak widać po liście tradycyjnych artykułów, tego typu wyrobów przybywa, w samym tylko województwie opolskim w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy liczba tego typu specjałów wzrosła o 8%. W ubiegłym roku na Targach Regionalia gościliśmy ponad 200 wystawców z różnych części Polski. Nie zabrakło też przedstawicieli z Opolszczyzny. Wśród osób z branży i 25 tys. warszawiaków, którzy uczestniczyli w wydarzeniu, mogli prezentować walory swoich produktów promując przy okazji bogactwo kulinarne regionów – zauważa Bartosz Sosnowski, prezes zarządu Międzynarodowych Targów Polska, organizatora Targów Regionalia.

Z Opolszczyzny na listę wpisanych jest 56 produktów, co plasuje region w środkowej stawce województw pod względem liczby tradycyjnych wyrobów.

Prym wiodą natomiast południowa i południowo-wschodnia Polska. Wyroby z czterech województw: śląskiego, małopolskiego, podkarpackiego, lubelskiego stanowią bowiem aż 42% wszystkich artykułów wpisanych na listę.

Zupełnie inaczej sytuacja przedstawia się w północnej części kraju. Województwa warmińsko-mazurskie i zachodnio-pomorskie, z 25 produktami każde, plasują się w ostatniej trójce pod względem liczby tradycyjnych wyrobów. Na północy wyróżnia się jedynie pomorskie, z którego na listę wpisanych zostało aż 136 artykułów. Najmniej tego typu specjałów (24) znajduje się z kolei w Lubuskiem.

Listę tradycyjnych produktów prowadzi Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z marszałkami województw. Są wśród nich m.in. wyroby mleczne, mięsne, piekarnicze i cukiernicze, warzywa i owoce, a także miody czy gotowe potrawy.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie