800 porcji włoskich smakołyków na 800 lat Opola [FESTIWAL SMAKÓW OPOLE]

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Włoskie smakołyki rozdawał opolanom prezydent Arkadiusz Wiśniewski.
Włoskie smakołyki rozdawał opolanom prezydent Arkadiusz Wiśniewski. Sławomir Mielnik
W piątek wieczorem rozpoczął się oficjalnie IX Festiwal Opolskich Smaków. Impreza potrwa do niedzieli. Program jest bogaty.

Rynek zastawiony jest foodtruckami i budkami z rzemiosłem, upominkami i oczywiście smakołykami z różnych regionów świata.

Smaki świata - są mottem tegorocznego festiwalu, a Ci, którzy się wybiorą na opolski rynek, nie powinni się zawieść.

W piątek w namiocie przy scenie głównej można było spróbować sił w robieniu pizzy pod okiem Adriana Feliksa (uczestnika telewizyjnego programu Top Chef) i Adama Kwiska.

Jak zrobić dobrą pizzę? Można się tego dowiedzieć na festiwalu smaków, który właśnie rusza na Rynku w Opolu. Impreza przez cały weekend! Musisz tam być!

FESTIWAL SMAKÓW OPOLE. Jak zrobić pizzę na przystawkę?

Następnie na wspólne gotowanie zaprosiła podopolska restauracja Rucola.

Z drugiej strony rynku ustawiono namiot Itaki, w którym zorganizowano Klub Przyjaciół Itaki „Scooby Doo”. Najmłodsi mogą tam odkrywać różne zakątki świata.

W miejscu opisanym jako Piwo Zamkowe kryje się wystawa o produkcji piwa, studnia prawdy, księga, zbroja, pianofaktura u piwodzieja. Można tam postrzelać z łuku i wybić monetę.

Program Opolskiego Festiwalu Smaków

Sobota

godz. 12.00 - Rodzinne warsztaty chleba. Jaki chleb jest najzdrowszy, a jaki najlepszy? Przyjdź, przygotuj własnoręcznie ciasto na chleb i go upiecz.

godz. 13.00 - Warsztaty „Placki świata” - przygotowywanie najlepszych i najbardziej znanych placków z całego świata.

godz. 13.00 - Klub Przyjaciół Itaki „Scooby Doo” - odkrywamy różne zakątki świata

godz. 13.45 - Pokazy Crossfitu i Cross Box- Klub GYMBOX

godz. 14.00 - Gotowanie z Charlsem Daigneault uczestnikiem MasterChef Polska i gospodarzem programu Domówka.

godz. 14.00 - Klub GYMBOX - co jeść i jak ćwiczyć, aby być zdrowym

godz. 14.00 - Piwo Zamkowe (wystawa o produkcji piwa)

godz. 15.00 - Przedpremierowa prezentacja nowej książki Katarzyny Jankowskiej „Mama Alergika Gotuje. Z dziećmi”- potrawy na jesień i ziemię.

godz. 15.30 - Milko Gebauer zwycięzca opolskiej edycji „Ugotowanych” opowie o tajemnicach wypieku chleba.

godz. 19.30 - Koncert kubańskiego zespołu Los Cubanitos

Niedziela 27.08

godz. 12.00 - Spotkanie i warsztaty z Natalią Paździor - zwyciężczynią pierwszej edycji programu „MasterChef Junior”. Słodkości dla małych i dużych.

godz. 13.00 - Indywidualne porady Katarzyny Jankowskiej - Mamy Alergika. Jak przygotować dania z różnych części świata w wersji dla alergika?

godz. 13.00 - Warsztaty z Carvingu. Sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu.

godz. 13.30 - Milko Gebauer zwycięzca opolskiej edycji „Ugotowanych” - pyszne chleby bezglutenowe.

godz. 14.00 - Klub GYMBOX - co jeść i jak ćwiczyć, aby być zdrowym

godz. 14.00 - Piwo Zamkowe (wystawa o produkcji piwa)

godz. 14.00 - Wręczenie nagród w plebiscycie nto „Mistrzowie Smaków”

godz. 15.30 - Wręczenie nagród w Konkursie „Przepis na 800-lecie”

godz. 16.00 - Pokazy Crossfitu i Cross Box- Klub GYMBOX

godz. 20.00 - Koncert zespołu Carrantuohill

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska