reklama

Absolwent opolskiej Czwórki, Roland Knittel mistrzem kuchni jest!

Iwona Kłopocka
Iwona Kłopocka
Zaktualizowano 
Roland Knittel przyszedł do opolskiej Czwórki z kulinarną pasją, a szkoła pomogła mu ją wspaniale rozwinąć. I teraz są nawzajem z siebie dumni. archiwum
Roland Knittel w znanym programie zmierzył się z innymi zawodowcami, ale przede wszystkim uczył się od wielkich szefów.

Jeszcze niedawno był bardzo zapracowanym szefem kuchni w restauracji czterogwiazdkowego hotelu pod Kluczborkiem, teraz próbuje sił jako początkujący restaurator, ale pamięta swoje początki i pełną świadomość, z jaką na miejsce uzyskania wykształcenia wybierał szkołę zawodową.

- Szkoła to pierwszy krok do sukcesu, a sukcesem nie zawsze jest doktorat - mówi Roland Knittel. - Zasada jest prosta. Chcesz być kucharzem? Idź do szkoły zawodowej i ucz się na kucharza. Musisz być praktykiem, a w zawodówce po trzech dniach teorii masz dwa dni pracy w kuchni, w prawdziwym zakładzie pracy, z prawdziwymi klientami, którzy na bieżąco informują cię, czy smakowało.

Takie codzienne testowanie kompetencji daje efekt. I wzmaga apetyt na kolejne wyzwania. Roland po uzyskaniu tytułu zawodowego kucharza małej gastronomii postanowił zmierzyć się z innymi profesjonalistami w ogólnopolskim konkursie Hell’s Kitchen.

- Pojawiło się w moim życiu parę interesujących osób - wspomina - wszyscy rozmiłowani w sztuce kulinarnej i ten nasz wspólny zapał zaowocował decyzją o moim wyjeździe do Wrocławia na casting do programu. Potem była Warszawa. Rozstrzygnięcie przyszło drugiego dnia Świąt Bożego Narodzenia - telefon z informacją: Przyjeżdżaj, zostałeś zakwalifikowany. Potem wszystko poszło błyskawicznie. Byłem w programie Hell’s Kitchen aż do siódmego etapu.
Z doświadczeń Rolanda można czerpać garściami. Zapytany o korzyści z udziału w programie wymienia: grono przyjaciół i większą świadomość swoich umiejętności.

Partnerem serwisu "16 plus" jest prezydent Opola.
archiwum

- Przede wszystkim jednak odbyłem naukę, taką życiową - pokory wobec samego siebie. Z zawodowych kompetencji podejrzałem i przyswoiłem techniki kulinarne kolegów z drużyn. Zobaczyłem, że praca w zespole daje moc. Niezapomniane wrażenie pozostawia spotkanie z wielkimi sławami - Kurtem Schellerem i Modestem Amaro. To dwie chodzące encyklopedie kulinarne. A jak wiadomo, jeśli się uczyć, to od najlepszych.

Kolejne etapy kariery zaczęły rysować się bardzo szybko. Po programie niemal natychmiast Roland został head chefem w bardzo dobrym hotelu.

- Stałem się rozpoznawalny, dzięki czemu automatycznie zwiększyła się liczba propozycji pracy i tzw. “fuch” , za czym, rzecz jasna stoją pieniądze - opowiada. - Niedawno pomogłem otworzyć lokal znajomemu. Menu opiera się na moich przepisach, talerze wracają do kuchni puste, a zadowoleni klienci wracają do restauracji. Jest dobrze . Planujemy otworzyć razem restaurację, więc prawdopodobnie już w przyszłym sezonie zobaczymy się w pobliżu opolskiego Rynku - dodaje z uśmiechem Roland Knittel.

I na koniec jeszcze młodego mistrza kuchni recepta na sukces: "Praca , praca i jeszcze raz praca. Szukajcie coraz lepszych pozycji do cv, tylko praca może was czegoś nauczyć - radzi młodym adeptom. To dlatego w szkole zawodowej jest tyle dni praktyki zawodowej”.

Opolska Czwórka od dawna kształci zawodowców, a lepszej rekomendacji jej nie trzeba.

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3