Aksamitny ganache. Przepis na błyskawiczny deser czekoladowy z owocami. Delikatny krem wprost rozpływa się w ustach

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Taki deser zachwyci twoich gości smakiem i wyglądem! Zobacz, jak przygotować ganache z owocami. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Taki deser zachwyci twoich gości smakiem i wyglądem! Zobacz, jak przygotować ganache z owocami. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ganache to pyszny czekoladowy krem używany do deserów i dekoracji ciast. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Podpowiadam, jak w kilka minut możesz zrobić wyśmienity deser z czekoladowym kremem i owocami. Proponuję dodać maliny, jeżyny i czerwone porzeczki, jednak równie dobrze sprawdzą się brzoskwinie, banany, jabłka, kiwi czy gruszki. Przekonaj się, jakie to smaczne i wypróbuj przepis na ganache czekoladowe z owocami.

Spis treści

Deser na imprezę

Każdy fan słodkości z pewnością przyzna, że deser to najlepsze zwieńczenie każdego posiłku. Domowe kremy z bakaliami, owoce pod kruszonką czy kolorowe galaretki nie tylko pysznie smakują, ale i pięknie się prezentują podane w pucharkach czy miseczkach.

Czytaj też: Dlaczego warto jeść miechunkę? Jedz ten smaczny owoc dla zdrowia serca i skóry. Zobacz, co kryje w sobie miechunka peruwiańska i rozdęta

Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować sobie:

Jak zrobić ganache?

Ganache to nic innego jak krem ze śmietanki i rozpuszczonej w niej czekolady. Używany jest najczęściej do dekoracji ciast, jako krem do tortów czy składnik deseru.

Sposób na najlepszy krem ganache:

  1. Dobrej jakości czekolada. Najlepiej użyć czekolady z dużą zawartością miazgi kakaowej od 52% w górę.
  2. Śmietanka kremówka. Do zrobienia ganache nada się śmietanka 30% i 36%.
  3. Właściwe proporcje. Przygotowując ganache zastosujmy proporcję czekolady do śmietanki 2:1, czyli np.200 g czekolady na 100 g śmietanki.

Błyskawiczny deser czekoladowy

Mam dla ciebie przepis na bardzo prosty i szybki do przygotowania deser czekoladowy, który zachwyci twoich gości zarówno smakiem jak i wyglądem. Proponuję nieco ubić ganache mikserem, by dodać mu puszystości. Jako owoce wybrałam:

  • maliny,
  • jeżyny,
  • czerwoną porzeczkę.

Całość można ozdobić bitą śmietaną i listkami mięty. Deser będzie pysznie smakować także posypany podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić deser czekoladowy z owocami:

Przepis na ganache czekoladowe z owocami

(5 porcji, czas przygotowania: ok. 15 minut)

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 400 g czekolady gorzkiej lub deserowej, o minimum 52% kakao,
  • ulubione owoce np. maliny, porzeczki, jeżyny, borówki, wiśnie,

Do dekoracji:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%,
  • łyżeczka esencji waniliowej lub 16 g cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • listki mięty.

Czytaj także:

Jak zrobić ganache czekoladowe z owocami?

  1. Śmietankę 30% przelej do garnka, zagotuj i odstaw na bok.
  2. Dodaj do gorącej śmietanki czekoladę i wymieszaj łyżką, aż się rozpuści.
  3. Gdy krem będzie już gładki, ubij go mikserem przez ok. 2 minuty.
  4. Przełóż krem czekoladowy do pucharków i dodaj umyte owoce.
  5. Ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i wanilią.
  6. Udekoruj desery bitą śmietaną i listkami mięty.
Taki deser zachwyci twoich gości smakiem i wyglądem! Zobacz, jak przygotować ganache z owocami. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Aksamitny ganache. Przepis na błyskawiczny deser czekoladowy...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Aksamitny ganache. Przepis na błyskawiczny deser czekoladowy z owocami. Delikatny krem wprost rozpływa się w ustach - Strona Kuchni

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska