W skrócie:
Wiele produktów nabiałowych użytych w przepisach możesz szybko i łatwo przygotować samodzielnie. Taki serek śmietankowy będzie bazą do zrobienia sosów do obiadu, dodatkiem do kanapek lub składnikiem dipów do pieczonych warzyw. Autorka Valesa Schell poleca robić domowe smarowidła jako zdrowszą i bardzo urozmaiconą alternatywę dla wędlin oraz serów. Gotowy serek śmietankowy najlepiej przechowywać w szklanych zakręcanych słoikach lub typu wek. Wypróbuj prosty przepis do chleba.
Przepis na makaron w sosie cebulowym z serkiem śmietankowym znajdziesz tu:
Serek śmietankowy – przepis podstawowy
Liczba porcji: na ok. 500 g.
Czas przygotowania: 15 minut + 2 godziny odsączenia +schładzanie w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 litry świeżego mleka niehomogenizowanego 3,8 procent,
1 łyżeczka soli,
30 g soku z cytryny.
Jak zrobić serek śmietankowy?
Sposób przygotowania:
Mleko z solą doprowadź do wrzenia.
Zdejmij z kuchenki i dodaj sok z cytryny. Mieszaj, aż wytrąci się serwatka. Wyłóż sito gazą, oprzyj je na misce i wylej na nie masę.
Zostaw do odsączenia na 2 godziny. Następnie mocno wyciśnij, przełóż do słoików lub pudełek i wstaw do lodówki.
Jeżeli chcesz, aby serek był bardziej kremowy, możesz go nieco ubić mikserem.
Autorka wytrąconą serwatkę dodaje do pieczenia chleba.
Przepis na serek śmietankowy z książki „Pasty, dipy, smarowidła, czyli najlepsze towarzystwo dla chleba i nie tylko” Valesy Schell udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!