Może się zdarzyć, że po zjedzeniu czegoś poczujemy się dziwnie. Czy czasem nie cierpimy na alergię pokarmową?
- Takim stanem określa się nieprawidłową reakcję organizmu na białka, które znajdują się w przyjmowanym pożywieniu - wyjaśnia Krystyna Kosowska, specjalista alergolog z Głubczyc. - Każdy produkt spożywczy może wywołać uczulenie. Z owoców może tak na kogoś zadziałać nawet... jabłko.
Do typowych objawów uczulenia na pokarmy należą: zmiany na skórze przypominające pokrzywkę, wysypka lub zaczerwienienia, którym towarzyszy świąd. Mogą się też dołączyć: bóle brzucha, biegunka, nudności, wymioty. Czasem dochodzi do bardzo ostrej reakcji - ataku astmy oskrzelowej, nasilenia alergicznego nieżytu nosa lub pojawienia się zespołu alergii jamy ustnej. Objawia się on tym, że po zjedzeniu uczulającego pokarmu pojawia się w tym miejscu silne swędzenie, pieczenie czy obrzęk.
Rady dla alergika
wybieraj produkty "czyste", bez dodatków
owoce i warzywa czyść z pestek oraz dokładnie obieraj ze skóry, bo pod nią są przeważnie alergeny
nie jadaj zbyt często tych samych potraw, tylko je urozmaicaj, wymieniaj składniki przynajmniej co
tydzień
używaj produktów tylko o znanym składzie, jeśli nie ma stosownej informacji na opakowaniu, to lepiej z nich zrezygnuj
przypraw używaj oddzielnie, a nie w mieszankach
Czytaj e-wydanie »wybierając coś w restauracji, zapytaj, czy nie zawiera tego, co ci szkodzi
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?