Alergia. Uczulenie na owoce i warzywa

sxc
Osoby cierpiące na alergię pokarmową muszą uważać na truskawki.
Osoby cierpiące na alergię pokarmową muszą uważać na truskawki. sxc
Z owoców mogą nas uczulać: truskawki, poziomki, brzoskwinie czy wiśnie. A z warzyw: seler, pomidor, marchew, groch lub soczewica.

Może się zdarzyć, że po zjedzeniu czegoś poczujemy się dziwnie. Czy czasem nie cierpimy na alergię pokarmową?

- Takim stanem określa się nieprawidłową reakcję organizmu na białka, które znajdują się w przyjmowanym pożywieniu - wyjaśnia Krystyna Kosowska, specjalista alergolog z Głubczyc. - Każdy produkt spożywczy może wywołać uczulenie. Z owoców może tak na kogoś zadziałać nawet... jabłko.

Do typowych objawów uczulenia na pokarmy należą: zmiany na skórze przypominające pokrzywkę, wysypka lub zaczerwienienia, którym towarzyszy świąd. Mogą się też dołączyć: bóle brzucha, biegunka, nudności, wymioty. Czasem dochodzi do bardzo ostrej reakcji - ataku astmy oskrzelowej, nasilenia alergicznego nieżytu nosa lub pojawienia się zespołu alergii jamy ustnej. Objawia się on tym, że po zjedzeniu uczulającego pokarmu pojawia się w tym miejscu silne swędzenie, pieczenie czy obrzęk.

Rady dla alergika

wybieraj produkty "czyste", bez dodatków

owoce i warzywa czyść z pestek oraz dokładnie obieraj ze skóry, bo pod nią są przeważnie alergeny

nie jadaj zbyt często tych samych potraw, tylko je urozmaicaj, wymieniaj składniki przynajmniej co
tydzień

używaj produktów tylko o znanym składzie, jeśli nie ma stosownej informacji na opakowaniu, to lepiej z nich zrezygnuj

przypraw używaj oddzielnie, a nie w mieszankach

wybierając coś w restauracji, zapytaj, czy nie zawiera tego, co ci szkodzi

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska