Co piąta kobieta ma tak obfite comiesięczne krwawienia, że traci wtedy dużo krwi, a wraz z nią - żelazo.
Objawem jego niedoboru jest ogólne osłabienie, a także: bóle i zawroty głowy, szum w uszach, mroczki przed oczami, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, trudności z koncentracją uwagi, blada cera, słabo ukrwione spojówki, nudności. Osoba, której ono dotyczy, na nic nie ma ochoty i rano najchętniej nie wstawałaby z łóżka. Nie ma tzw. napędu do jakiegokolwiek działania.
- Anemia, zwana inaczej niedokrwistością, jest dosyć pow-szechna - mówi Adam Tomczyk, specjalista medycyny rodzinnej z NZOZ "Medica" w Leśnicy. - To nie jest choroba, tylko objaw zmniejszonej ilości hemoglobiny i czerwonych ciałek we krwi. A przyczyny tego mogą być różne. Kobiety, które cierpią na obfite miesiączki, muszą "gromadzić" zapasy cennego pierwiastka co miesiąc od nowa.
Najczęściej do anemii prowadzi też dieta, która jest uboga w żelazo lub - całkowicie jego pozbawiona. Może tak być w przypadku osób, które przeszły na wegetarianizm, bądź drastycznie się odchudzają. Inne czynniki to: krwawienie z przewodu pokarmowego, wywołane np. wrzodami, zaburzenia krzepnięcia krwi, zażywanie niesterydowych leków przeciwzapalnych np. aspiryny. Silną niedokrwistość wykrywa się też u 20-30 proc. przyszłych matek. Bo rozwijające się dziecko potrzebuje ok. 800-1000 mg żelaza, które czerpie z organizmu ciężarnej. Z kolei kobiety w okresie menopauzalnym mają spowolniony proces powstawania czerwonych krwinek, co również sprzyja anemii.
- Istnieją też inne schorzenia, które powodują, iż żelazo nie jest w sposób należyty wchłaniane w dwunastnicy - dodaje dr Tomczyk - bądź szpik nie potrafi wytworzyć odpowiedniej ilości czerwonych ciałek krwi. Może to np. świadczyć o białaczce. Dlatego każdy pacjent z anemią musi być dokładnie przebadany.
Podstawowym badaniem wykrywającym niedokrwistość jest analiza krwi. Niepożądanym objawem jest spadek poziomu hemoglobiny poniżej 11,5 gram procent u kobiet i poniżej 12,5 gram procent u mężczyzn oraz spadek liczby czerwonych ciałek - poniżej 4 milionów.
Na leczniczą dietę powinny się składać głównie produkty pochodzenia zwierzęcego. Znajduje się w nich żelazo przyswajane przez organizm w 30 proc. W przypadku produktów roślinnych ta przyswajalność jest śladowa. Do żywności zawierającej małą ilość żelaza należą np. mleko, ziemniaki, owoce. Do produktów bogatych w nie: mięso, drób, kasze, warzywa. A do bardzo bogatych: warzywa strączkowe, suszone owoce i podroby.
Czasem jest konieczne zażywanie preparatów krwiotwórczych w tabletkach lub w innej postaci. Ale to już ostateczność.
Ile żelaza potrzebujemy dziennie?
kobiety 18 mg
kobiety w ciąży 26 mg
mężczyźni 15 mg
dzieci do 9 lat 12-17 mg
dziewczynki 10-18 lat 17 mg
chłopcy 10-18 lat 15 mg
Jakie produkty zawierają go najwięcej?
wątroba wieprzowa
mięso wołowe (zwłaszcza nerki i serce)
mięso indycze i kurze
czarny salceson
sałata, szpinak, cukinia, natka pietruszki, ziemniaki, szczypiorek
rośliny strączkowe: groch, biała fasola, soja
suszone owoce np. morele
sok z buraków i z marchwi
kakao
Co opóźnia wchłanianie żelaza z żywności?
picie kawy i herbaty
jedzenie otrąb i brunatnego ryżu (ze względu na zawarte w nich kwasy).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?