reklama

Animex zainwestował w zakład w Opolu. Dzięki automatyzacji rozbioru mięso jest dłużej świeże

Edyta HanszkeZaktualizowano 
W Opolu produkuje się mięso i przetwory drobiowe z kurczaka.
W Opolu produkuje się mięso i przetwory drobiowe z kurczaka. archiwum firmy
Trzy lata temu fabryka w Opolu ubijała o połowę mniej kurcząt i pracowała na jedną zmianę. Po ostatnich inwestycjach ubija się w niej dwukrotnie więcej sztuk i pracuje na dwie zmiany.

- Jesienią ubiegłego roku zainstalowaliśmy nową linię rozbiorową połączoną z liniami filetowania i kalibracją fileta, ponieważ rynki zbytu wymagają, aby filet posiadał pożądane przez odbiorcę  wymiary i wagę – mówi Piotr Szerszunowicz, od dwóch i pół roku dyrektor opolskiego oddziału Animex Foods.

Dziś już nie sprzedaje się po prostu fileta z kurczaka, ale fileta w określonym rozmiarze, i za tę wartość dodaną klient jest w stanie zapłacić więcej. Urządzenia, które zainstalowaliśmy, pozwalają na przygotowywanie produktów w porcjach o stałej wadze, np. półkilogramowych czy 700-gramowych, a maszyny robią to automatycznie.

Automatyzacja procesu rozbioru pozwoliła opolskiej firmie na wprowadzenie oszczędności na wydajności, a tym samym kosztach pracy. – W naszym przypadku nie wiązało się to jednak z redukcjami etatów, a oznaczało przesunięcie ludzi do innych, bardziej wartościowych czynności i lżejszej fizycznie pracy. Dziś wiele procesów odbywa się automatycznie, a człowiek jest potrzebny przy doczyszczaniu, weryfikacji jakości i konfekcjonowaniu oraz przy nadzorze pracy maszyn – kontynuuje Piotr Szerszunowicz.

Co ważne dla klienta, dzięki temu procesowi, z tunelu wychładzania wychodzi kurczak, którego nikt nie dotyka i jest pakowany w ciągu 10 minut, dzięki czemu niektóre elementy z kurcząt mogą być przydatne do spożycia nawet przez 15 dni.

Jak zauważa Piotr Szerszunowicz, w tym biznesie najważniejsza jest ilość mięsa pozyskana z kilograma kurczaka, bo to jest najdroższe w tej branży. Pozyskanie surowca to 80 a nawet 85 proc. kosztów firmy. Dlatego Animex szuka hodowców w najbliższej okolicy (Opolszczyzna, Śląsk, najdalej Wielkopolska), żeby ograniczyć koszty transportu.

Premiuje także współpracę z tymi, którzy np. dostarczają kurczaki o podobnej wadze, co pozwala odpowiednio zaprogramować maszyny i dzięki temu uzyskać więcej mięsa.

Animex sprzedaje mięso świeże i mrożone oraz mięso przetworzone w postaci: Hamburgów, parówek, wędlin drobiowych o długiej przydatności do spożycia, elementów wędzonych pod brandami Morliny i Yano . Większość tej produkcji trafia do krajowych odbiorów (największych sieci handlowych), ale też część trafia na eksport: do Wielkiej Brytanii, Chorwacji, Czech, Słowacji, Rumunii, Bułgarii, ale także Japonii czy Hong Kongu. Hamburgery „trójsmakowe” dla jednej z największych sieci w Polsce są produkowane wyłącznie w Opolu.

Dziś opolski oddział Animex zatrudnia 700 pracowników. - Pozyskanie nowych pracowników nie jest proste, bo praca mimo wszystko jest ciężka, a wynagrodzenia niższe niż np. przy rozbiorze mięsa czerwonego, który nie jest aż tak zautomatyzowany. Z kolei szkoły zawodowe niestety nie kształcą fachowców pod nasze potrzeby – analizuje dyrektor Szerszunowicz.

- Dlatego podjęliśmy współpracę z opolskimi szkołami ponadgimnazjalnymi . Uczniom, którzy zechcą u nas zdobywać doświadczenia, oferujemy stypendia, zwrot kosztów za dojazdy i sfinansowanie kosztów pobytu w internacie – wylicza Tomasz Tymecki, odpowiedzialny za rozwój personalny w firmie.

Animex przygotowuje się też do kolejnej inwestycji, która ma wpłynąć na zwiększenie produkcji i efektywności pracy, polegającej na kontenerowym rozładunku kurczaka. Mniej czasu ma zająć przywożenie kurczaków w dużych kontenerach. Dzięki temu ptaki będą mniej zestresowane, co ma przełożyć się także na jakość mięsa i – jak zakłada firma – także na termin jego przydatności do spożycia.

Animex ma osiem zakładów produkcyjnych w Polsce, tj. w Ełku, Iławie, Dębicy, Suwałkach, Szczecinie, Starachowicach, Opolu i Morlinach: cztery zajmujące się przetwórstwem drobiu, a cztery przetwórstwem mięsa wieprzowego. W Opolu produkuje się mięso i przetwory drobiowe z kurczaka.

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

o
oto ja

  Żenada, smród i chłód. W dodatku marne pieniądze. Nie dajcie się nabrać. Pracowałem tam i żeby zarobić 1500 na rekę to trzeba zasuwac po 10-12 godzin. lepiej iść gdzie indziej bo animex to diabeł na ziemi.

m
mario543

Nie ma chetnych do pracy przy rozbiorze drobiu w smrodzie i chłodzie za 1400 zł netto na rękę miesięcznie ...

Pracownik chce zarobić a nie wegetować i nabawić się po 10-15 latach zwyrodnień stawów !!!  To proste...

m
miki

-700 miejsc pracy w szlarniach

+ 10 miejsc pracy dla programistów

no to Opole się rozwija. naprawdę jeszze chwila i sam pan Prezydent pozamiata to miasto. I jeszce się chwali, to się nazywa samokrytyka.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3