Będzie się rozpływać w ustach, pachnieć świętami i smakować niczym szlachetna dziczyzna.

Pieczeń wołowa wymaga czasu. Ale poświęcone jej godziny „marynowania” w przyprawach i pieczenia to dobra inwestycja. Wołowina to mięso wymagające, nie należy jej nacierać solą (chyba że specjalną, zmiękczającą), ale też upieczona bez soli, za to w aromatycznych przyprawach – od cynamonu po jałowiec – wcale tej soli nie potrzebuje. Wystarczy posolić sos – mamy pyszne i aromatyczne danie. Kawałki poszarpanej wołowiny z sosem będą zaś idealne do tortilli i bułek. Smacznego!

PRZEPIS

  • Składniki:

1 – 1,5 kg wołowiny bez kości,
3-4 goździki,
2 liście laurowe
2-3 ziarna jałowca,
2-3 ziarna pieprzu,
2-3 ziarna ziela angielskiego
Mieszanka przypraw – po łyżeczce cynamonu, imbiru, słodkiej papryki oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Opcjonalnie – łyżeczka soli zmiękczającej
Duża marchewka i duża cebula – obrane i przekrojone na pół
Mąka, olej

  • Przygotowanie:

Mięso opłukać, wyciąć ewentualnie błony, nasmarować solą zmiękczającą (nie jest konieczne) oraz mieszanką przypraw. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Nagrzać na patelni tłuszcz i obsmażyć oprószoną mąką wołowinę. Włożyć do rękawa do pieczenia obsmażone mięso, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, goździków, liście laurowe oraz cebulę i marchewkę. Dodać trochę wody lub wina czerwonego. Wylać z rękawa powstały sos i go zredukować lub zagęścić mąką. Doprawić, dosolić. Wycinać grube kotlety. Podawać z ziemniakami i warzywami, polane sosem. Piec w rękawie 1,5 do 2 godzin (zależy od wielkości mięsa) w temperaturze 180-190 st. Celsjusza.