Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
929 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Kosa w dłoń i na pole, czyli sianokosy. Czasy dziadków i wnuków dzieli przepaść
Kosa, lniana koszula i ręce gotowe do pracy — tak przed wojną i jeszcze po niej wyglądały sianokosy. W latach 70. przybywało sprzętu, postępowała mechanizacja...
Jest pewna data, której przestrzegają rolniczki. Kiedy sadzić pomidory do gruntu?
Kiedy sadzić pomidory do gruntu? Wybór tego momentu jest bardzo ważny, żeby nasze sadzonki nie przemarzły. Pomidory należą do roślin ciepłolubnych. Rolniczki i...
Co siać obok marchewki albo buraków? Sąsiedztwo warzyw ma znaczenie
Właśnie zakładasz warzywnik? Nie popełnij tych błędów, ustalając sąsiedztwo warzyw. Możesz sprowadzić zagrożenie na swoje grządki i stracić plony. Są zasady...
Tak ARiMR sprawdzi, czy rolnik jest aktywny i dostanie dopłaty
Aby rolnik mógł dostać dopłaty bezpośrednie, musi spełniać określone warunki, które potwierdzą, że jest rolnikiem aktywnym zawodowo. Agencja Restrukturyzacji i...
Za wypalanie rolnik może stracić dopłaty, poznaj dane o karach
Tylko w jeden marcowy weekend w Polsce strażacy odnotowali 1151 pożarów traw. Wciąż nie wszyscy dają się przekonać, że suchej zeszłorocznej trawy nie trzeba...
Pogoda sprzyja krzewom i drzewom owocowym. To dobra prognoza dla zbiorów
Na polach zaczynają kwitnąć truskawki, w kwiatach są drzewa owocowe i krzewy jagodowe. Główny Urząd Statystyczny opublikował Wstępną ocenę przezimowania upraw w...
Z Polski do kraju króla Karola III. Ta żywność trafia do Wielkiej Brytanii
Wielka Brytania jako kierunek eksportu polskiej żywności jest najważniejszym wśród krajów pozaunijnych. Sprzedawane tam produkty rolno-spożywcze mają największą...
Jakie warzywa sadzić w maju? Lista zadań dla ogrodnika i działkowca
Jeśli zastanawiasz się, co robić w ogrodzie i na działce w maju, to czym prędzej łap za narzędzia, bo pracy jest teraz mnóstwo. Podpowiadamy, co siać i sadzić w...
Pokochaliśmy jeżyny! Możesz je uprawiać w swoim ogródku. Kiedy sadzić?
Podpowiadamy, kiedy sadzić jeżyny, jak je uprawiać. Jeżyny podbijają podniebienia Polaków. Coraz chętniej je kupujemy i sadzimy. Jeśli obawiasz się, że ich...
Mleko w skupie coraz tańsze, a to jeszcze nie koniec, uważają ekonomiści
- Szacujemy, że przeciętna cena skupu mleka w Polsce w 2023 zmniejszy się o 10-15 proc. rok do roku - przekazują ekonomiści PKO Banku Polskiego, czyli bardziej,...