Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
925 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Co oznacza typ mąki i która będzie najlepsza do ciasta albo pierogów?
Jakiej mąki użyć do ciasta drożdżowego, pierogów, chleba, biszkoptu lub pizzy? Typ mąki jest ważny i od tego, czy wybierzemy odpowiednią, w dużym stopniu zależy...
Przyjmę do pracy w gospodarstwie rolnym. Oferty pracy i zarobki u rolników
Duże gospodarstwo czy to powierzchniowo, czy pod względem liczby utrzymywanych zwierząt, potrzebuje wsparcia. Rolnicy szukają pomocników do pracy. Do objęcia...
Czas na zakupy! Ceny warzyw na targowiskach przed Wielkanocą
Poznaj ceny warzyw pod koniec marca 2024, czyli na kilka dni przed Wielkanocą. W Polsce Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań i biesiadowania przy suto...
Odkryj fascynujące ciekawostki o polskich lasach! Ile średnio mają lat?
Jaki gatunek drzew jest najpopularniejszy w polskich lasach, zajmując aż 63 proc. powierzchni? Jaki jest przeciętny wiek polskiego lasu? Jaki procent kraju...
Kataklizm, jakiego nie pamięta najstarsze pokolenie Polaków. Dziś Dzień Lasów
W nocy z 11 na 12 sierpnia 2017 roku przez Polskę przeszła potężna nawałnica, która pozbawiła życia harcerki w Suszku, dziesiątki tysięcy ludzi straciło dach...
Łubin na polskich polach. Termin siewu i wymogi tej rośliny bobowatej
Kiedy siać wiosną łubiny i jak ewentualna susza lub nadmiar opadów może wypłynąć na plony? Poznaj optymalny termin siewu i gęstość wysiewu łubinów oraz inne...
Czy realizacja rolniczych postulatów pomoże? 7 wniosków po analizie protestów
Trzech naukowców postanowiło przeanalizować protesty rolnicze i sprawdzić, co jest ziarnem niezgody. Przedstawiają 7 wniosków, mity i fakty związane z...
Czekasz na pieniądze z ARiMR? Do 21 marca złóż oświadczenie
Rolnicy mają już bardzo mało czasu, by złożyć oświadczenie lub rejestr do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Dokument jest związany z tym, co...
Poświęcona palma miała magiczną moc. Niedziela Palmowa w tradycji ludowej
Kwiatowa albo Wierzbna – tak dawniej, a czasem i dziś, mówi się o Niedzieli Palmowej, która w 2024 roku przypada 24 marca. Dlaczego tydzień przed Wielkanocą w...
Więcej jaj pochodzi z chowu ściółkowego. Tu już nie kupisz klatkowych
Za chwilę zaczną się przygotowania do Wielkanocy, której jednym z symboli jest jajko, jednocześnie składnik wielu świątecznych dań. Będziemy je kupowali...