Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
367 materiałów
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Polski przysmak uznany za najgorszy mięsny produkt świata! Niektórzy będą oburzeni
Polski salceson to najgorszy produkt mięsny na świecie. Tak przynajmniej wynika z nowego rankingu opublikowanego przez Taste Atlas, internetowy przewodnik...
Świąteczna sangria z zimowymi owocami. Zachwyca kolorem, aromatem owoców i przypraw
Wino, lód i pomarańcze to baza popularnego w Hiszpanii napoju alkoholowego, jakim jest sangria. Efekt jest tak orzeźwiający i aromatycznie owocowy, że aż żal...
Wilgotny makowiec z jabłkami. Z tego przepisu zawsze wychodzi pyszny
Pieczenie makowca nie musi wiązać się z wielogodzinnym namaczaniem i ucieraniem maku. To ciasto, choć wygląda niezwykle efektownie, jest banalne w wykonaniu....
Pączek i naleśnik w jednym. Puszyste, świąteczne placuszki zrobisz w mig
Duńskie placuszki z jabłkami lub dżemem przypominają polskie pączki. Ciasto robi się w mig i smaży na patelni. Placuszki pęcznieją, stają się puchate, więc...
Piernikowy muffin i płynna czekośliwka w środku. Najlepsze do kawy
W grudniu, a nawet pod koniec listopada każda okazja jest dobra do tego, by wprawić się w świąteczny nastrój. Może nią być nawet poranna albo popołudniowa kawa,...
Choinka, którą je się oczami. Puszyste, maślane bułeczki zrobisz raz dwa
Drożdżowe bułeczki z tego przepisu robi się bardzo szybko. Są maślane, puszyste i mięciutkie, idealne do maczania w roztopionym, kremowym serze camembert. Żeby...
Obiad, który zachwyci rodzinę. Łosoś w cieście francuskim jest łatwy do zrobienia
Rybna wersja popularnego dania z kuchni brytyjskiej. Łosoś w cieście francuskim, podany z sosem musztardowo-koperkowym, wygląda bardzo wykwintnie, ale jest dość...