Bakterie Salmonella Enteritidis, Salmonella Newport oraz Salmonella Virchow wykryto partiach filetów w marynacie.
Podczas postępowania przeprowadzonego przez organy Inspekcji Weterynaryjnej ustalono, że podudzia z kurczaka pozyskane z jednej z trzech partii ubojowych, których dotyczyło powiadomienie, zostały poddane mrożeniu w zakładzie jednego z odbiorców mięsa świeżego.
Zawiadomienie Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczy konkretnego produktu: pałki mrożonej o wadze 600 g, którego dystrybutorem była Żabka.
Szczegóły dotyczące produktu
Produkt – PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G
Numer partii: 2050618
Data mrożenia: 06.05.2020
Termin przydatności do spożycia: 02.11.2020
Producent: JANEX SŁAWOMIR I ELŻBIETA WIESIAK SP. J. Zakład rozbioru ul. Instalatorów 23, 02-237 Warszawa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14650363
Dystrybutor: Żabka Polska Sp. z o.o., ul. Stanisława Matyji 8, 61-586 Poznań
Firma Janex powiadomiła odbiorcę o konieczności wycofania tego towaru. W związku z tym Żabka rozpoczęła procedurę wycofania produktu z rynku, a nadzoruje ją Państwowa Inspekcja Sanitarna.
Spożycie żywności zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.
Jak tłumaczy GIS, mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?