Wystarczy postawić na stół kawałki surowych warzyw, garść czipsów czy półmisek grzanek. Wraz z sosami - te proste przekąski zamienią się w prawdziwy smakołyk.

Zwykle pod słowem dip rozumiemy sosy na zimno. Robi się je na bazie twarożków, gęstych jogurtów, majonezów przypraw. Pani Kasia, nasza stała czytelniczka z Opola, postanowiła się z nami podzielić przepisem na oryginalny dip - pieczony dip z karczochów.

- Będzie hitem podany zarówno do mieś z grilla, jak i do czipsów czy surowych warzyw. - zapewnia nasza czytelniczka.

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> 300 g rozmrożonego posiekanego szpinaku
> 1 puszka (400 g) karczochów - odsączonych i posiekanych
> 50 g startego parmezanu
> 100 g startej mozzarelli
> 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
> 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

> Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
> W misce wymieszać posiekany szpinak i karczochy z 2/3 parmezanu, mozzarellą, pieprzem i cytryną. Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia i posypać pozostałym parmezanem. 3.
> Piec przez 15-20 minut.
> Najlepiej podawać pieczone na ciepło