Autorem wyjątkowej technologii przetwarzania owoców jest prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Owoce są tu poddawane obróbce w próżni, w nadciśnieniu i ultrafiolecie, aby z każdej komórki wydobyć maksymalnie dużo substancji odżywczych. Szczególnie bogata w substancje bioaktywne jest skórka, dotychczas często traktowana jako odpad.
Firmie Eco Bionica udało się zdobyć 20 mln zł. dofinansowania z unijnego funduszu Innowacyjna Gospodarka na budowę swojego zakładu, którego częścią jest nowoczesna linia do produkcji baz surowcowych do produkcji napojów. Dziś m.in z udziałem wojewody opolskiego, uroczyście otwarto nowy zakład.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?