Bitwa na patelnie już w niedzielę! Adriana Marczewska kontra Mariusz Szwed

redkacja
Adriana Marczewska, uczestniczka 4 edycji Top Chef Polska, prowadząca program „Ślinotok” w Kuchnia+.
Adriana Marczewska, uczestniczka 4 edycji Top Chef Polska, prowadząca program „Ślinotok” w Kuchnia+. Archiwum (o)
Obydwoje lubią owoce morza i nie zawahają się ich użyć w swoich mistrzowskich daniach: tajskiej zupie i hiszpańskiej paelli. Pierwsza będzie słodko-kwaśna, druga - pikantna.

Adriana Marczewska i Mariusz Szwed są znanymi w kraju kucharzami. Każde ma swój styl i ulubione potrawy, w których się specjalizuje. On słynie z kuchni azjatyckiej i morskiej, ona - z wege­tariańskiej.

W niedzielę uczestnicy festiwalu będą mogli podglądać Adriannę i Mariusza w pracy na żywo, a pole do popisu dostaną ogromne, bo nasz piękny opolski rynek.

Ona – używa tylko naturalnych produktów
Adriana Marczewska jest twórczynią projektu La BlaBla, w którym tworzyła autorskie menu oparte na sezonowych, wyłącznie polskich produktach.

Wierzy, że o ostatecznym smaku potraw decyduje jakość składników, dlatego używa jedynie naturalnych produktów sprowadzonych od lokalnych dostawców, specjalizujących się w zrównoważonej hodowli zwierząt, uprawie warzyw i ziół.
- Wiem, jak pewne rzeczy powinny smakować czy pachnieć, bo mam wspomnienia, choćby z domowego ogrodu - powiedziała kiedyś w jednym z wywiadów. Prowadzi też warsztaty poświęcone sztuce kulinarnej (m.in. w „Zielonym Jazdowie” działającym przy CSW w Warszawie).

Pracowała m.in. jako szef kuchni w restauracjach „Instalacje Art Bistro” oraz „U Artystów”. Znana jest m.in. z programu kulinarnego „Ślinotok” w Kuchnia+ oraz „Top Chef”. Na opolskim rynku upichci specjały wegetariańskie.

On – uwielbia owoce morza
Mariusz Szwed jest byłym uczestnikiem programu „Master Chef”, kawał chłopa, który boi się tylko… pająków.
Pasja do gotowania zrodziła się u niego podczas przyrządzania potraw swoim dzieciom (Julii oraz Piotrowi) i żonie Małgorzacie. Zachwycali się nimi także znajomi.

Uwielbia grillowane mięso i owoce morza i właśnie tajskie i morskie specjały zaserwuje w Opolu. Zapewnia, że stres tylko go motywuje i napędza, więc oczywiście świetnie poradzi sobie, mając pod bokiem pilnie obserwujących go opolan. - Uwielbiam krewetki w sosie pomidorowym ze świeżą zieloną fasolą, czosnkiem, imbirem i kolendrą. Najlepiej przyrządzone samemu – zdradził.

Sprawdź: VIII Festiwal Opolskich Smaków przez trzy dni na opolskim Rynku! - PROGRAM

Paella hiszpańska kontra zupa tajska
Podczas trzeciego dnia festiwali - w niedzielę - Mariusz Szwed zaserwuje opolanom potrawę rodem z Walencji, czyli paellę hiszpańską na bazie ryżu z warzywami.

Co się w niej znajdzie? Oczywiście - owoce morza, czyli krewetki, ośmiornice, kraby, langusty, homary, ostrygi, przegrzebki, kałamarnice i mątwy. Całość doprawiona pikantnie.

Za to Adrianna Marczewska przygotuje zupę tajską na bazie mleka kokosowego na słodko-kwaśno. Znajdzie się w niej makaron ryżowy, olej kokosowy, najróżniejsze rodzaje ryb - jak w przypadku konkurenta - wszelkiego rodzaju owoce morza.
W niedzielę koniecznie trzeba więc przyjść na opolski rynek - i to najlepiej… z pustym żołądkiem - bo szykuje nam się kulinarna uczta w wykonaniu mistrzów.

Obydwoje lubią owoce morza i nie zawahają się ich użyć w swoich mistrzowskich daniach: tajskiej zupie i hiszpańskiej paelli. Pierwsza będzie słodko-kwaśna, druga - pikantna.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska