Błyskawiczny żurek wielkanocny na zakwasie. Przepis, jak zrobić zakwas i żurek w 30 minut. Pychota!

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Do każdego głębokiego talerza włóż jajka, kawałki obranej ze skórki kiełbasy i boczku.
Do każdego głębokiego talerza włóż jajka, kawałki obranej ze skórki kiełbasy i boczku. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Żurek wielkanocny to już tradycja. Wyborna i sycąca zupa, która często gości na naszych stołach, szczególnie w święta. Przygotowuje się ją na wywarze mięsnym z dodatkiem zakwasu żytniego, jajek, boczku i białej kiełbasy. Mamy dla Ciebie niezawodny przepis na pyszny, tradycyjny żur wielkanocny, który zrobisz w pół godziny. Podpowiadamy też, jak samodzielnie zrobić zakwas na żur w domu.

Na skróty

Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie - pychota!

Przed nami Święta Wielkanocne 2022. Wielu z nas spotka się przy stole ze swoją rodziną. Żurek wielkanocny to tradycyjna zupa przygotowywana na święta, a dokładnie na śniadanie w Wielką Niedzielę.

Przyrządza się ją na bazie wywaru mięsnego zagęszczanego zakwasem chlebowym z mąki żytniej. Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr czyli kwaśny, skisły - to właśnie zakwas odpowiada za kwaśny smak żurku.

Popularne dodatki do żuru wielkanocnego to m.in.:

  • wędzony boczek
  • żeberka
  • biała kiełbasa
  • jajka na twardo
  • chrzan
  • ćwikła
  • biały ser
  • bułka drożdżowa
  • ziemniaki
  • grzyby suszone

Zupa często serwowana jest z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi skwarkami lub podsmażonym boczkiem. Bardzo popularna jest także forma podania żurku w specjalnie przegotowanym chlebie.

Jak zrobić domowy zakwas na żurek? Sprawdzony przepis

Zakwas na żur powstaje z mąki żytniej. Ma on charakterystyczny kwaśny smak i ostry zapach. Jego przygotowanie zajmuje około 7 dni. Oto przepis:

  1. Do dużego, czystego słoika wlej 500 ml przegotowanej i przestudzonej wody.
  2. Wsyp 6 łyżek mąki żytniej razowej i całość wymieszaj.
  3. Dodaj kilka ziarenek czarnego pieprzu, dwa ząbki czosnku, trzy liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.
  4. Ponownie wymieszaj, przykryj ręcznikiem papierowym lub gazą i odstaw w zacienione, ciepłe miejsce na co najmniej tydzień.

Zakwas na żurek należy raz dziennie zamieszać. Przed użyciem należy wyjąć przyprawy.

Biały barszcz a żurek - różnice

W zależności od regionu Polski, a także tradycji rodzinnych na Wielkanoc podaje się żurek lub biały barszcz. Czym się różnią?

Żurek to zupa przygotowywana na wywarze mięsnym i na kwaśnym zakwasie z mąki żytniej. Jest ciężki, syty, ma dużo wędzonki i podawany jest m.in. z jajkiem na twardo.

Biały barszcz to zupa przygotowywana na białej kiełbasie i na zakwasie z mąki pszennej. Jest lżejszy, łagodniejszy w smaku, ma także jaśniejszy kolor.

Ekspresowy żurek wielkanocny

Mamy dla Ciebie przepis ze wskazówkami krok po kroku, jak przygotować ekspresowy żurek wielkanocny. Jego gotowanie jest szybsze niż w tradycyjnej wersji ponieważ proponujemy użyć nie surowej, a parzonej kiełbasy i wędzonego, parzonego boczku.

Bulion (rosół) do zrobienia żurku przygotuj sobie wcześniej, np. z tego przepisu: przepis na domowy rosół. Możesz zrobić go nawet tydzień wcześniej i zamrozić. W Niedzielę Wielkanocną wystarczy go wyjąć z zamrażarki na godzinę przed przygotowywaniem żurku.

Zobacz wskazówki krok po kroku, jak przygotować żurek wielkanocny na zakwasie:

Przepis na błyskawiczny żurek na Wielkanoc

(porcja dla 6-7 osób, czas przygotowania: ok 30 min.)

Tradycyjny, pyszny żurek na żytnim zakwasie to nieodłączny element świąt Wielkanocnych. Zobacz jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia
Tradycyjny, pyszny żurek na żytnim zakwasie to nieodłączny element świąt Wielkanocnych. Zobacz jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 500 g zakwasu naturalnego
  • 300 g białej kiełbasy parzonej
  • 300 g boczku parzonego lub wędzonego
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie chrzan do smaku
  • jajka ugotowane na twardo

Aby gotowanie było jeszcze prostrze

Materiały promocyjne partnera

Jak przygotować żurek wielkanocny krok po kroku?

  1. Zagotuj bulion w dużym garnku.
  2. Dodaj białą kiełbasę i boczek, pogotuj 10 min.
  3. Zakwas przełóż do garnka lub naczynia, dodaj wodę i rozmieszaj.
  4. Wlej zakwas do żurku przez sitko, by pozbyć się grudek.
  5. Dodaj przyprawy i pogotuj całość jeszcze 10 min.
  6. Wyjmij kiełbasę i boczek na osobny talerz.
  7. Śmietankę zahartuj tzn. przelej do miseczki i dodaj do niej kilka łyżek gorącego żurku, rozmieszaj i wlej całość do garnka.
  8. Pogotuj żurek jeszcze ok. minutę.
  9. Do każdego głębokiego talerza włóż jajka, kawałki obranej ze skórki kiełbasy i boczku.
  10. Żurek podawaj z chlebem i chrzanem.
  11. Smacznego!
Do każdego głębokiego talerza włóż jajka, kawałki obranej ze skórki kiełbasy i boczku.

Błyskawiczny żurek wielkanocny na zakwasie. Przepis, jak zro...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

miejsce #1

Excellent Houseware

EH Excellent Houseware Deska do serwowania dań, pizzy, serów, ...

95,98 zł47,99 zł-50%
miejsce #2

Kilner

Kilner Butelka Na Oliwę Ocet Kilner 13,5X10,5X6 Cm

51,20 zł30,80 zł-40%
miejsce #3

Menuett

MENUETT SZATKOWNICA WIELOFUNKCYJNA 5 ELEMENTÓW

225,50 zł156,00 zł-31%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Błyskawiczny żurek wielkanocny na zakwasie. Przepis, jak zrobić zakwas i żurek w 30 minut. Pychota! - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie