Boula, czyli coś do picia na karnawał lub 'fejderbal'

Maria Żmija-Glombik
Ten pyszny alkoholizowany napój bardzo łatwo zrobić. A najsmaczniejsze w nim są owoce.

Potrzebne produkty:

Potrzebne produkty:

l 2 słoiki kompotu z truskawkami,
l 1 bulelka wina musującego,
l 1 litr wody mineralnej
l 1/2 l wódki czystej lub
l 200 ml spirytusu

Sposób przyrządzenia:

Do szklanego naczynia lub dużego słoja wlewamy 2 słoiki kompotu z truskawek. Dodajemy wódkę, wino i wodę mineralną. Delikatnie mieszamy. Napój musi trochę odstać - około 1 godziny - aby go dobrze "przegryzło".

Jest to przepis mojej mamy, która robiła go na prywatkę sylwestrową dla gości, na urodziny, w czasie karnawału lub na "fejderbal" (uczta na zakończenie darcia pierza, Feder to pióro).
Najlepsze w bouli były owoce.

Napój ten może być zrobiony w wersji nowoczesnej. Wtedy zamiast kompotu z truskawek dajemy dwie puszki owoców mieszanych egzotycznych.

Życzę wszystkim wesołego karnawału.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska