Według Fundacji na rzecz Informacji o Witaminach i Zdrowym żywieniu InfoVIT, istnieje grupa ludzi, która powinna zwiększyć jej dawkę nawet do 1 grama dziennie. Należą do niej: alergicy w okresie nasilenia objawów, np. w czasie pylenia roślin, osoby cierpiące na przeziębienie oraz rodzinnie zagrożone nowotworem żołądka. W tym ostatnim przypadku witamina C działa podobno ochronnie na przewód pokarmowy i zmniejsza ryzyko rozwoju zmian przed nowotworowych.
- Jednocześnie prowadzone są od dawna badania, które pozwolą w końcu ostatecznie wyjaśnić, czy z kolei zażywanie tej witaminy w dużych dawkach może wywołać niepożądane zmiany w organizmie - wyjaśnia Joanna Wantuch-Oszczak z fundacji InfoVIT. - Z analizy dotychczasowych danych wynika, że okresowe jej spożywanie w dawce 1 grama dziennie jest dla ludzi nie mających żadnych kłopotów ze zdrowiem bezpieczne. Ale dłuższe stosowanie dużych dawek może dawać efekty niepożądane. Na przykład u ludzi, którzy łykali po 4 gramy witaminy C dziennie, dochodziło do biegunek. Istnieje też wtedy niebezpieczeństwo rozwoju kamicy nerkowej, jeżeli ktoś ma już predyspozycje do tej choroby.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?