reklama

Brzeska chałwa – zdrowa słodycz

Edyta HanszkeZaktualizowano 
Pierwsze miejsce w konkursie Nasze Dobre Opolskie chałwie przyznało jury konkursowe. (fot. Jarosław Staśkiewicz)
Pierwsze miejsce w konkursie Nasze Dobre Opolskie chałwie przyznało jury konkursowe. (fot. Jarosław Staśkiewicz)
I miejsce miejsce w konkursie "Nasze Dobre Opolskie" zajął smakołyk wykonywany od pół wieku w PWC Odra SA to sztandarowy produkt zakładu. Zna go chyba każdy Opolanin. Batonik w miodowym opakowaniu ze złotymi pasami, czerwonym napisem i logo Odra Brzeg.

W PWC ODRA SA z Brzegu chałwę w 90 procentach wyrabia się ręcznie, gdyż tylko tylko tradycyjna metoda gwarantuje, że włókna karmelu w chałwie zostaną prawidłowo wyciągnięte, co nadaje chałwie specyficzną chrupkość. Jedynym etapem mechanicznym jest zawijanie batonika.

Praca w zakładzie jest trzyzmianowa i rozpoczyna się o godzinie 5 rano. Aby przygotować przysmak potrzebne są następujące półprodukty: miazga sezamowa, syrop, cukier, białko w proszku, olej oraz w zależności od smaku chałwy kakao, orzechy arachidowe, aromat waniliowy lub orzechowy albo mleko w proszku.

Najważniejszą rzeczą jest przygotowanie przez kucharza wszystkich półproduktów, podgrzanie i wymieszanie ich w odpowiednim kotle, a później wylanie do mis.

Misy są miedziane, w środku ocynowane, aby masa chałwowa nie przywierała do powierzchni w czasie jej wyrabiania. W pierwszej kolejności wyciągane są włókna karmelowe poprzez mieszanie odpowiednimi wiosłami.

Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji przechodzi się do ręcznego wyrabiania.

Po wymieszaniu masy chałwowej przekazywana jest ona na stanowisko do naważania i formowania.

Formy są odstawiane na lady chłodnicze, a po odpowiednim czasie krojone i przenoszone są do maszyny konfekcjonującej.

Charakterystyczny batonik ważący 100 g w miodowym foliowym opakowaniu ze złotymi pasami, czerwonym napisem i logo Odra Brzeg zna chyba dobrze każdy Opolanin.

- Ta forma chałwy sprzedaje się najlepiej - przyznaje Aleksandra Guszpit, specjalistka d.s. marketingu w PWC Odra Brzeg.

- To niewątpliwie jedna z najzdrowszych słodkości o niskiej zawartości cukru bo tylko 15 proc. - wtóruje jej Janina Jasińska, mistrz na wydziale chałwy, której ten przysmak mimo wieloletniej pracy przy jej produkcji jeszcze nie spowszedniał.

Czy można podjadać ją podczas produkcji? - Nawet trzeba - śmieje się mistrzyni. - Musimy mieć pewność, że każda partia jest tak samo dobra - uzasadnia.

Brzeska Odra jako jedyna w kraju wytwarza chałwę metodą tradycyjną. Ma ponad 60 proc. udziału w krajowym rynku sprzedaży tego produktu. Trafia on nie tylko na polskie stoły, ale i do Niemiec, USA, Kandy, Holandii.

Pierwsze miejsce w konkursie Nasze Dobre Opolskie chałwie przyznało jury konkursowe.

ZOBACZ!!! NAGRODY DLA CHAŁWY!!!

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3