Budowa zakładu francusko-belgijskiej spółki to jedna z najbardziej wyczekiwanych inwestycji w opolskiej strefie. Po pierwsze dlatego, że początkowo jej start zapowiadano już w ubiegłym roku, po drugie powstać miał zakład wyjątkowy nie tylko na skalę Opola.
Jeszcze niedawno mogło się wydawać, że inwestycja jest zagrożona. Miasto zbudowało wprawdzie drogę do działki w strefie ekonomicznej, ale mimo to inwestor nie kwapił się do budowy, która miała startować w 2012 r.
- Nigdy nie mieliśmy sygnałów, że inwestycja jest zagrożona - zapewnia Maciej Wujec, naczelnik wydziału gospodarki i innowacji w Urzędzie Miasta Opola. - Zresztą teren jest już ogrodzony, a na 26 czerwca wyznaczono wmurowanie kamienia węgielnego. Ta inwestycja właśnie rusza.
Formalnie już ruszyła, bo firma Rex-Bud Budownictwo z Łodzi rozpoczęła na zlecenie spółki The Pasta Food Company prace przy realizacji konstrukcji stalowej hali. Plan zakłada zakończenie budowy w tym roku, ale uruchomienie produkcji wiosną 2014 r.
Firma będzie prowadzić działalność związaną z produkcją gotowych mrożonych dań makaronowych. Na ponad 6-hektarowej działce stanie budynek produkcyjny o wielkości 8 tys. mkw., który pomieści zautomatyzowaną linię produkcyjną, magazyny oraz część administracyjno-biurową.
Przedsiębiorca zagwarantował zainwestowanie 80 mln złotych oraz zatrudnienie minimum 50 pracowników.
Pasta Food Company to spółka joint venture, założona przez dwie firmy: francuską Stefano Toselli i belgijską Ter Beke. Pierwsza to lider na rynku mrożonych lasagne w Europie, z kolei Ter Beke działa w sektorze świeżej żywności.
- W Opolu postawią bardzo zautomatyzowany zakład, taki jakiego te spółki jeszcze nie posiadają - zdradza Arkadiusz Wiśniewski, zastępca prezydenta Opola.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?