Budowa fabryki Pasta Food w Opolu wreszcie wystartowała

Artur Janowski
Budowa fabryki Pasta Food w Opolu wreszcie wystartowałaZakład, który powstanie przy ulicy Północnej na terenie Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, ma ruszyć wiosną 2014 roku.
Budowa fabryki Pasta Food w Opolu wreszcie wystartowałaZakład, który powstanie przy ulicy Północnej na terenie Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, ma ruszyć wiosną 2014 roku. archiwum firmy
Ruszyła budowa zakładu Pasta Food, który ma kosztować 80 milionów złotych i produkować włoskie dania mrożone.

Budowa zakładu francusko-belgijskiej spółki to jedna z najbardziej wyczekiwanych inwestycji w opolskiej strefie. Po pierwsze dlatego, że początkowo jej start zapowiadano już w ubiegłym roku, po drugie powstać miał zakład wyjątkowy nie tylko na skalę Opola.

Jeszcze niedawno mogło się wydawać, że inwestycja jest zagrożona. Miasto zbudowało wprawdzie drogę do działki w strefie ekonomicznej, ale mimo to inwestor nie kwapił się do budowy, która miała startować w 2012 r.

- Nigdy nie mieliśmy sygnałów, że inwestycja jest zagrożona - zapewnia Maciej Wujec, naczelnik wydziału gospodarki i innowacji w Urzędzie Miasta Opola. - Zresztą teren jest już ogrodzony, a na 26 czerwca wyznaczono wmurowanie kamienia węgielnego. Ta inwestycja właśnie rusza.

Formalnie już ruszyła, bo firma Rex-Bud Budownictwo z Łodzi rozpoczęła na zlecenie spółki The Pasta Food Company prace przy realizacji konstrukcji stalowej hali. Plan zakłada zakończenie budowy w tym roku, ale uruchomienie produkcji wiosną 2014 r.

Firma będzie prowadzić działalność związaną z produkcją gotowych mrożonych dań makaronowych. Na ponad 6-hektarowej działce stanie budynek produkcyjny o wielkości 8 tys. mkw., który pomieści zautomatyzowaną linię produkcyjną, magazyny oraz część administracyjno-biurową.

Przedsiębiorca zagwarantował zainwestowanie 80 mln złotych oraz zatrudnienie minimum 50 pracowników.

Pasta Food Company to spółka joint venture, założona przez dwie firmy: francuską Stefano Toselli i belgijską Ter Beke. Pierwsza to lider na rynku mrożonych lasagne w Europie, z kolei Ter Beke działa w sektorze świeżej żywności.

- W Opolu postawią bardzo zautomatyzowany zakład, taki jakiego te spółki jeszcze nie posiadają - zdradza Arkadiusz Wiśniewski, zastępca prezydenta Opola.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska