- Przyjęło się, że kwiatami obdarowuje się panie. Moje bukiety, zwłaszcza te w ostrzejszym wydaniu, ucieszą nie tylko płeć piękną - mówi Ksenia Florinska ze studia food florystyki Pyszny Bukiet, które działa w Opolu.
Pani Ksenia pochodzi z Ukrainy. Do Opola przyjechała 4 lata temu. - W mojej ojczyźnie, ale też na Białorusi czy w Rosji takie smakowite bukiety są bardzo popularne. Opolanom również bardzo przypadły do gustu, bo zamówienia składają ludzie z całej Opolszczyzny - mówi właścicielka firmy.
Do tworzenia pysznych kompozycji food florystka wybiera głównie sezonowe owoce i warzywa, bo to one wyglądają w bukiecie najpiękniej. Czasami ważna jest też symbolika.
- Granat bywa nazywany owocem życia, bo po przekrojeniu jest czerwony w środku i przypomina serce. Dlatego na Złote Gody przygotowywałam dla pewnej pary bukiet, w którym królował właśnie ten owoc - wspomina florystka.
Świetnie sprawdzają się też różnobarwne polskie jabłka, pachnące słońcem cytrusy, a z warzyw m.in. czosnek, papryczki, cebula czy marchewka.
- Matka natura tworzy cuda, których nie powstydziłby się najlepszy artysta. Grzechem byłoby tego nie wykorzystać - mówi pani Ksenia.
Ci, którzy obdarowują swoich bliskich ciętymi kwiatami, martwią się najczęściej tym, że bukiet cieszy oczy tylko przez chwilę. Kompozycje owocowo-warzywne mają tę przewagę, że gdy ich blask mija, nie lądują w koszu.
- Można z nich zrobić na przykład kompot, pyszną sałatkę owocową albo zupę - wylicza Ksenia Florinska.
Ceny bukietów zaczynają się od 60 złotych. Za bardziej okazałą, ważącą około czterech kilogramów kompozycję zapłacicie ok. 100-120 złotych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?