Targi nto - nowe

Ceny warzyw w opolskich warzywniakach biją rekordy. Zobacz, które warzywa podrożały najbardziej [CENY]

Mirosław Dragon
papryka czerwona
papryka czerwona MD
Papryka, pomidory, ogórki - ceny warzyw rosną w zastraszającym tempie. Rekordowa podwyżka to ponad 7 złotych na jednym kilogramie warzyw! Zobaczcie, które warzywa podrożały najbardziej i o ile.

Raport o skali podwyżek cen warzyw opublikowała aplikacja PanParagon. Powstał on na podstawie kilkudziesięciu tysięcy paragonów dodanych do tej aplikacji.

Najbardziej podrożała czerwona papryka. W porównaniu z poprzednim rokiem kilogram papryki podrożał o ponad 7 złotych. Oznacza to podwyżkę 0 63 procent! Jest to największy skok cenowy spośród wszystkich badanych przebadanych produktów.

W zastraszającym tempie drożeją też ogórki zielone, a także pomidory malinowe.

Dużą podwyżkę w tym roku zaliczyły również kalafiory i brokuły.

Najmniej zdrożały ziemniaki, kapusta biała oraz włoszczyzna, ale i tak są to znaczące wzrosty cen.

Prawdą jest oczywiście, że warzywa na przednówku są najdroższe i że wiele z tych cen powinni spaść, ale autorzy raportu porównali ceny rok do roku. Czyli obecne kwoty porównali z przednówkiem w 2022 roku, kiedy również warzywa były drogie.

Sprawdziliśmy ceny 12 warzyw. W koszyku znalazły się:

  • papryka czerwona
  • ogórek zielony
  • pomidory malinowe
  • kalafior
  • brokuły
  • sałata lodowa
  • cebula
  • marchew
  • włoszczyzna pęczek
  • kapusta biała
  • burak
  • ziemniaki

Ten koszyk w lutym-marcu 2022 r. kosztował 75,88 zł. Teraz koszyk z tymi warzywami kosztuje 100,48 zł. To podwyżka cen aż o 37 procent! Czyli dużo od średniej inflacji, która od lutego 2022 r. do litego 2023 roku wzrosła o 18,4 procent.

Sprawdziliśmy ceny 12 warzyw. Zobacz, ile kosztują i o ile podrożały (zobacz ceny w galerii)

Warzywa stanowią podstawę piramidy żywieniowej wraz z owocami. Oznacza to, że powinny być w codziennej diecie. Zalecana codzienna ilość warzyw i owoców to 5 porcji.

Warzywa i owoce to podstawa zdrowego odżywiania, ponieważ zawierają witaminy i minerały, przeciwutleniacze oraz błonnik.

Drastyczny wzrost cen może zmniejszyć spożywanie warzyw przez Polaków.

– Średni wzrost cen warzyw o niemal 38 procent może doprowadzić do sytuacji, w której wielu konsumentów zdecyduje się kupować mniej warzyw, by oszczędzić. Taki trend może z kolei odbić piętno na zdrowym odżywianiu, a w konsekwencji na zdrowiu Polaków – zauważa Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.

papryka czerwona
papryka czerwona MD
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska