Chcesz mieć wczesne i udane zbiory warzyw? Posiej je na rozsady w marcu i kwietniu! Jak samodzielnie i tanio przygotować sadzonki?

Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Samodzielne przygotowanie rozsad warzyw wymaga nieco czasu i pracy, ale warto to zrobić. Zobacz, jakie warzywa wybrać, kiedy je siać,  sadzić i na co zwrócić uwagę. Przejdź do kolejnych zdjęć używając strzałek lub przycisku NASTĘPNE.
Samodzielne przygotowanie rozsad warzyw wymaga nieco czasu i pracy, ale warto to zrobić. Zobacz, jakie warzywa wybrać, kiedy je siać, sadzić i na co zwrócić uwagę. Przejdź do kolejnych zdjęć używając strzałek lub przycisku NASTĘPNE. AndreasGoellner (pixabay.com)
Wczesna wiosna to idealny czas, żeby posiać warzywa na rozsady. Wiele z nich pochodzi z cieplejszego klimatu lub ma długi okres wegetacji, dlatego warto posiać je jak najwcześniej. Niestety warunki na zewnątrz jeszcze nie sprzyjają większości warzyw, dlatego sadzonki przegotowuje się w domu lub pod osłonami. Radzimy, jakie warzywa warto posiać już teraz. Zapewni to wcześniejsze i udane zbiory.

Spis treści

Po co siać warzywa na rozsady?

Wiele uprawianych przez nas warzyw pochodzi z cieplejszego niż polski klimatu. O ile nie jest to specjalnym problemem dla dojrzałych roślin, o tyle ich sprawa wygląda gorzej w przypadku nasion, które w zbyt niskiej temperaturze po prostu nie wykiełkują albo siewki nie będą rozwijały się prawidłowo. Z drugiej strony każda roślina ma określony okres kiełkowania, wzrostu i dojrzewania. Gdybyśmy chcieli np. posiać pomidory wprost do gruntu wtedy, gdy warunki pozwalają na ich wzrost, raczej nie doczekalibyśmy się ich owoców (botanicznie pomidory są właśnie owocami). Tak samo jest na przykład w przypadku papryki czy bakłażanów oraz arbuzów, które też można uprawiać w Polsce.

Są też warzywa, które choć ciepłolubne, mają krótszy okres wegetacji i można je siać bezpośrednio do gruntu, jednak przygotowanie rozsady pozwala uzyskać znacznie wcześniejsze plony. Tak jest w przypadku dyni lub ogórków.

Przejdź do galerii i zobacz, jakie warzywa posiać w marcu i kwietniu

Rozsady warzyw – jak je przygotować?

Rozsady przygotowuje się w ciepłym, jasnym miejscu. W praktyce są to najczęściej okienne parapety. Warto zaopatrzyć się w specjalne podłoże do rozsad, które ma optymalne parametry – jest przepuszczalne, niezbyt żyzne i pozbawione patogenów. Poza tym do przygotowania rozsady będą potrzebne pojemniki. Zwykle używa się wielodoniczek, ale można też wykorzystać różne domowe pojemniczki, np. po jogurtach itp. (ważne, by miały odpływ w dnie i były dokładnie umyte). Zarówno podłoże, jak i doniczki do rozsad wczesną wiosną kupimy w sklepach ogrodniczych, ale też marketach budowlano-ogrodniczych.

Siew nasion i pikowanie rozsad

Nasiona można siać punktowo – pojedynczo do doniczek lub rzutowo – większą ilość nasion wysiewa się na tacę. Przy siewie punktowym będzie można uniknąć pikowania sadzonek, natomiast jeśli posiejemy je rzutowo, czeka nas to zadanie. W wielu wypadkach jest to korzystne, bo pozwala wybrać do dalszej uprawy tylko najsilniejsze rośliny. Pikowanie polega na tym, że wybrane siewki przesadza się do pojedynczych doniczek. Robi się to, kiedy mają po 2-3 liście właściwe.

Są jednak rośliny, które przesadzania (w tym pikowania) nie znoszą. W ich przypadku można posiać po 2-3 nasiona razem, a potem usunąć najsłabsze rośliny, pozostawiając w doniczce jedną. Jest to polecane dla wszystkich roślin dyniowatych. Tę informację podajemy przy opisach poszczególnych gatunków.

Warunki odpowiednie dla rozsad warzyw

Podstawowe warunki do przygotowania rozsad to: światło, ciepło i wilgoć. W marcu jest już dostatecznie długi dzień, by sadzonek nie trzeba było doświetlać sztucznie, ale trzeba im zapewnić jasne miejsce. Jednocześnie zadbajmy o to, żeby coraz mocniejsze słońce nie poparzyło delikatnych siewek. Poza tym rośliny powinny mieć pokojową temperaturę, choć dokładne wymagania zależą od gatunku rośliny. Większość lubi nieco wyższą temperaturę (23-25 stopni C) zanim wzejdą i niższą (ok. 20 stopni C) po wschodach. Wszystkie siewki docenią też wilgotne, ale nie mokre podłoże. Rośliny najlepiej zraszać lub podlewać przez podsiąkanie (czyli od dołu, wlewając wodę do tacki czy podstawki). Najlepiej używać przegotowanej wody.

Pamiętaj o hartowaniu sadzonek!

Większość sadzonek to warzywa ciepłolubne, a dodatkowo młode sadzonki są wrażliwe na zimno. Pamiętajmy, że przed posadzeniem trzeba je przez tydzień-dwa zahartować i przyzwyczajać do zewnętrznych warunków. Zwracajmy uwagę na panujące akurat warunki, bo nawet w maju zdarzają się przymrozki.

Jakie warzywa posiać wiosną na rozsady i kiedy to zrobić?

Oto warzywa, jakie warto posiać na rozsady w kwietniu-maju i jakie warunki im zapewnić.

Narzędzia do Twojego ogrodu

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Gdynia Orłowo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Chcesz mieć wczesne i udane zbiory warzyw? Posiej je na rozsady w marcu i kwietniu! Jak samodzielnie i tanio przygotować sadzonki? - RegioDom.pl

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska