Składniki
Na 2 bochenki
50 dag mąki pszennej
50 dag mąki razowej
0,5 l ciepłego mleka
4 dag świeżych drożdży
5 płaskich łyżeczek cukru
płaska łyżeczka soli
łyżeczka kminku
łyżeczka czarnuszki
łyżeczka siemienia lnianego
wiązanka liści czosnku niedźwiedziego albo tymianku (może być suszony)
Dodatkowo:
masło do wysmarowania foremek
Wykonanie
Zaczyn: Do ciepłego mleka dajemy pokruszone drożdże oraz cukier i razową mąkę. Energicznie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Do zaczynu dodajemy kminek, czarnuszkę, siemię, oraz posiekany czosnek a także sól i przesianą pszenną mąkę. Delikatnie wszystko mieszamy i przekładamy na stolnicę. Wyrabiamy elastyczne ciasto.
Dzielimy ciasto na 2 równe części i formujemy wałek. Umieszczamy je w formach keksowych wysmarowanych masłem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 h).
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C i wkładamy do niego żaroodporną miseczkę z wodą. Wyrośnięte ciasta smarujemy wodą i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?