Spis treści
Ciasto mieszane widelcem – sprawdzony przepis
Polecam sprawdzony przepis na ciasto leniwej gospodyni. To idealny sposób na przygotowanie wyśmienitego wypieku w dosłownie 10 minut. Jest tak dobre i łatwe do zrobienia, że powinno nazywać się raczej ciastem sprytnej gospodyni. Całość zrobisz za pomocą widelca, mieszając suche składniki z mokrymi. Proponuję także dodać kruszonkę, która znacząco wzbogaci smak naszego wypieku oraz pyszne i aromatyczne śliwki. Możesz użyć również innych sezonowych owoców. Serdecznie polecam.
Przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką
czas przygotowania: ok. 10 minut + pieczenie 40 minut
porcja na blaszkę 23x28 cm
poziom trudności: bardzo łatwe
Składniki:
- 2 i pół szklanki mąki pszennej,
- niepełna szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 2 jajka,
- 1/4 szklanki oleju,
- 200 ml mleka,
- śliwki węgierki, ok. 1 kg,
kruszonka:
- 125 g masła,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukru
- łyżeczka esencji waniliowej lub 16 g cukru waniliowego.
Jak zrobić ciasto leniwej gospodyni ze śliwkami i kruszonką?
- Zrób kruszonkę: masło rozpuść i gorące wlej do mąki wymieszanej z cukrem i wanilią. Wymieszaj i odstaw na bok.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
- Przygotuj sobie dwie miski i widelec.
- W pierwszej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszaj widelcem jajka, mleko i olej.
- Wlej mokre składniki do sypkich i wymieszaj widelcem.
- Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu poukładaj połówki śliwek, bez pestek, skórką do dołu i posyp całość kruszonką.
- Piecz ciasto ok. 40 minut.
Dlaczego warto jeść śliwki
Sezon na śliwki rozpoczyna się w sierpniu i trwa do końca października. Te pyszne owoce kryją w sobie wiele cennych witamin i składników mineralnych. Warto wprowadzić je do naszej diety.
Właściwości śliwek:
- są źródłem witamin C, E oraz witamin z grupy B,
- poprawiają trawienie,
- dostarczają nam wiele cennego błonnika,
- wykazują działanie antyoksydacyjne.
Śliwki to owoce o średniej kaloryczności i przeciętnej zawartości węglowodanów. Mają przy tym niski indeks glikemiczny (IG) wynoszący ok. 24, dzięki czemu mogą być spożywane przez diabetyków – podkreśla Anna Rokicka-Żuk w artykule na Stronie Zdrowia.
Śliwki do ciast, potraw i przetworów
Śliwki można jeść na surowo lub przygotować z nich pyszne soki, ciasta, desery, a nawet sosy do mięs. Owoce te doskonale nadają się także do przygotowywania przetworów np.
- powideł śliwkowych,
- czekośliwki,
- śliwek w occie.
Smakosze śliwek będą też zachwyceni smakiem szybkiego ciasta ze śliwkami na oleju.
Śliwki można także wykorzystać do dań obiadowych. Polecam szczególnie knedle ze śliwkami. To idealny pomysł na lekki posiłek na lato.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.