Choć do potrawy tej faktycznie dodaje się sporo marchewki, nie jest to wcale ciasto dietetyczne. Za to słodkie, pyszne i rozpływa się w ustach.

Dodanie marchewki powoduje, że ciasto jest bardziej wilgotne. To trick znany wytrawnym gospodyniom, często dodają one startego jabłka do makownika.

- Przepis znalazłam w internecie, nieco go zmodyfikowałam, dodając żurawiny. Teraz sama rozdaję przepis znajomym, które poczęstowałam ciastem - pisze pani Kasia z Brzegu, nasza stała czytelniczka.

Zamiast żurawiny można dodać rodzynek, drobno posiekanego ananasa z puszki, orzechów.

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki

Ciasto:
> 2 jaja
> 200 g brązowego cukru
> 150 ml oleju roślinnego
>200 g drobno startej marchewki
> garść owoców żurawiny nasączonych w rumie (godzina, dwie)
>50 g wiórków kokosowych
>200 g mąki
> po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
>1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
> 400 g cukru pudru (można mniej)
> 100 g kremowego serka, np. Philadelphia.
> 50 g masła

Sposób przygotowania

Ciasto:
> Ubić jajka z cukrem, dodać olej, marchewkę, żurawinę, orzechy, wiórki kokosowe.
> Następnie dodać mąkę,sodę, proszek do pieczenia oraz sól.
> Przełożyć do małej formy 21×21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
> Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
> Wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Posmarować jedną część 1/3 polewy, można dodać kawałki owoców z konfitury. Przykryć drugą częścią ciasta, a wierzch ozdobić polewą, posypać orzechami lub kolorową posypką.
> Wstawić do lodówki.

Polewa:
Utrzeć mikserem serek wraz z masłem. Dodać cukier puder, cały czas ucierając. Wstawić do lodówki, aby polewa lekko stężała.