Jest bardzo proste do przygotowania, puszyste i - jak na ciasto bez masy i dodatków - bardzo wilgotne. - To dzięki dodatkowi oleju - mówi gospodyni.

Ciasto "zebrę" przygotowuje się bardzo szybko. Największa bodaj trudność to równomierne nalewanie ciasta jasnego i ciemnego na przemian.

Można je piec zarówno na większe uroczystości - imieniny, urodziny - jak i na codzienne kolacje dla domowników.

- Ostatnio upiekłam ją na urodziny koleżanki z pracy - mówi pani Aniela. - Bardzo wszystkim smakowała.

Przepisy na ciasta do naszego cyklu "Opolskie smaki" nie trafiały do tej pory zbyt często. A przecież niemal w każdym opolskim domu kawa i ciasto są choćby w niedzielę. Czekamy na Wasze receptury.

> Przysyłajcie składniki oraz sposób przygotowania na e-mail kkownacka@nto.pl lub adres: ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> 1 szklanka wody sodowej
> 3/4 szklanki oleju
> 3 szklanka mąki
> 2 łyżki mąki
> 2 łyżki kakao
> 5 jaj
> 1,5 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

> Jajka ubić z cukrem, dodać olej, wodę sodową i przesianą mąkę. Wszystko wymieszać.
> Rozdzielić masę na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszać, a do drugiej 2 łyżki mąki i również wymieszać.
> Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy wlewać na przemian łyżkę masy białej i łyżkę masy ciemnej.
> Piec ok. 40 minut w temp. 150-200 st. C.
> Kiedy wystygnie, posypać cukrem pudrem.