15 z 20
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zarodniki grzybów pleśniowych Cladosporium są jednym z...
fot. Wikimedia Commons, Department of Agriculture, Thailand, CC BY 3.0 AU

Co pyli w lutym i marcu? Sprawdź w kalendarzu pylenia 2023. Podajemy, kiedy zaczyna się i kończy pylenie uczulających gatunków traw i drzew

Kiedy jest najwyższe stężenie zarodników Cladosporium?

Zarodniki grzybów pleśniowych Cladosporium są jednym z czynników, które najczęściej wywołują alergie wziewne. Ze względu na to, że są bardzo niewielkie, łatwo jest im przeniknąć do dróhg oddechowych.

Choć zarodniki te występują w powietrzu przez cały rok, najczęściej powodują reakcje alergiczne od połowy maja do początku października, kiedy ich stężenie w powietrzu jest najwyższe. Występują zarówno w glebie, jak i w roztoczach kurzu domowego, na liściach roślin, w klimatyzacji.

Osoby uczulone mogą mieć typowe reakcje alergiczne (m.in. katar sienny, kaszel, łzawienie oczu). Może dochodzić u nich także do rozwoju objawów alergii pokarmowej, zwłaszcza w kontakcie z antygenami grzybów, które mogą znajdować się np. w serach pleśniowych, soku pomarańczowym, sosie sojowym, wędlinach czy w cieście drożdżowym. Zdarza się, że mogą być także nadwrażliwi na penicylinę.

Zobacz również

Unikatowa biżuteria, zabawki, dodatki - Ręki Dzieła Fest zawita na Plac Solny

Unikatowa biżuteria, zabawki, dodatki - Ręki Dzieła Fest zawita na Plac Solny

Kiedy pojedziemy znowu całą obwodnicą Szczecinka w ciągu drogi S11? [zdjęcia]

Kiedy pojedziemy znowu całą obwodnicą Szczecinka w ciągu drogi S11? [zdjęcia]

Polecamy

To będzie najładniejsza trasa piesza świata? Zobacz, gdzie powstaje rekordowa ścieżka

To będzie najładniejsza trasa piesza świata? Zobacz, gdzie powstaje rekordowa ścieżka

Znamy komplet drużyn, które po barażach awansowały do klasy okręgowej

Znamy komplet drużyn, które po barażach awansowały do klasy okręgowej

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami