MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Co zrobić, żeby grill był zdrowszy? Te metody polecają dietetycy. Zobacz najlepsze sposoby na przygotowanie pysznych dań z grilla

Anna Rokicka-Żuk
Grillowane produkty są pyszne, ale ich zwyczajowe przygotowanie przysparza im rakotwórczych związków. Można temu zapobiegać! Zobacz sprawdzone sposoby na zdrowsze dania z grilla, które wzbogacają też smak jedzenia. Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Grillowane produkty są pyszne, ale ich zwyczajowe przygotowanie przysparza im rakotwórczych związków. Można temu zapobiegać! Zobacz sprawdzone sposoby na zdrowsze dania z grilla, które wzbogacają też smak jedzenia. Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. RODNAE Productions/Pexels
Dania z grilla są pyszne, ale często niezdrowe. Przygotowanie ich w zwyczajowy sposób sprawia, że zyskują rakotwórcze związki. Można temu jednak zapobiegać, piekąc jedzenie na ruszcie w nieco inaczej niż dotąd. Przedstawiamy łatwe i sprawdzone sposoby na zdrowsze dania z grilla. Te metody są nie tylko polecane przez dietetyków, ale też poprawiają smak jedzenia!

Spis treści

Dania z grilla mogą być częścią diety

Dania z grilla cenimy za wyjątkowy smak z nutą dymu. Jedzenie jest jeszcze bardziej atrakcyjne, gdy przyrządzamy je samodzielnie na świeżym powietrzu. Niestety, potrawy przygotowane na ruszcie nie należą do polecanych w lekkim i zdrowym jadłospisie. Tak jednak być nie musi, bo grillować można na różne sposoby. Dzięki temu pyszne barbecue będzie mogło pojawiać się w diecie częściej.

Zobacz w naszej galerii, co zrobić, by uzyskać zdrowsze i jeszcze smaczniejsze dania z grilla.

Czy potrawy z grilla są zdrowe?

Jedzenie z grilla nie należy do zdrowych, a istnieją dwa główne powody tej sytuacji:

  • Produkty przyrządzane na grillu zawierają rakotwórcze związki powstające w nich pod wpływem wysokiej temperatury, jak i pochodzące z dymu. Należą do nich zwłaszcza wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAHs) i heterocykliczne aminy aromatyczne (HCAs).
  • Na grillu pieczone są głównie tłuste mięsa, takie jak karkówka czy żeberka, a co gorsza – kiełbasy i inne peklowane produkty. W celu zachowania ich różowego koloru i ochrony przed zepsuciem do ich produkcji stosuje się azotyn sodu, który łatwo przekształca się rakotwórczych nitrozamin.

By unikać szkodliwych związków, warto ograniczyć kontakt żywności z dymem poprzez zmianę techniki grillowania czy wybór urządzenia elektrycznego, zastąpić wędliny niezbyt tłustym mięsem oraz nie przypalać jedzenia – a oprócz tego stosować dodatkowe skuteczne patenty.

Zobacz najlepsze sposoby na zdrowsze dania z grilla. Te metody są polecane przez dietetyków!

Polecamy ponadto:

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska