Coraz więcej Polaków stać na luksusowe jedzenie

Edyta Hanszke
Ośmiornica czy tradycyjny bigos?Jedno i drugie jest pyszne, a przepisy na nie znajdziemy w internecie – mówi Tomasz Gabor, opolski bloger kulinarny.
Ośmiornica czy tradycyjny bigos?Jedno i drugie jest pyszne, a przepisy na nie znajdziemy w internecie – mówi Tomasz Gabor, opolski bloger kulinarny. Fot. Sławomir Mielnik
Od święta na naszych stołach coraz częściej pojawiają się homary czy krewetki. To zasługa podróży, mody, ale i przystępnych cen.

Kawior, homary i trufle - to topowe produkty luksusowe w ocenie większości badanych przez grupę IQS na zlecenie jednej z sieci handlowych. Następne w kolejności były: krewetki, kiełbasa z dziczyzny, foie gras i szynka parmeńska.

Większość badanych kupuje luksusową żywność raz w miesiącu lub rzadziej, a najchętniej sięgamy po takie produkty przy specjalnych okazjach, jak Boże Narodzenie, Wielkanoc czy ważne uroczystości domowe.

Okazuje się, że konsumentów odstrasza potencjalna cena produktów (77 proc.), ograniczona dostępność (21 proc.) oraz niewiedza na temat ich przygotowania (17 proc.).

Badania wykazały, że przygotowując dania dla gości na specjalne okazje, najchętniej serwujemy dobrze znane nam pieczone mięso lub pieczeń (26 proc.) albo typowo polskie dania, w tym schabowy, gołąbki i bitki (20 proc.). Coraz chętniej sięgamy jednak po mniej typowe dla naszej kuchni produkty, jak homar (11 proc.) lub krewetki (8 proc.).

- Rosnące zainteresowanie produktami uznawanymi za luksusowe to z jednej strony efekt tego, że podróżujemy po świecie, gdzie próbujemy miejscowych potraw. Do tego doszła moda na gotowanie i dostępność przepisów, które łatwo można znaleźć na przykład w internecie, łącznie z plikami wideo, na których jest pokazane, co robić krok po kroku - ocenia Tomasz Gabor, opolski bloger kulinarny. - Ważne jest także - dodaje - że ceny tych produktów są coraz bardziej przystępne. Za kilkanaście złotych można kupić opakowanie małży czy krewetek, więc jeśli nawet nie będą nam smakowały, to żal będzie mniejszy. W restauracji trzeba zapłacić za takie dania po kilkadziesiąt złotych, a bez pewności, że nam posmakują, mało kto chce ryzykować.

Być może dlatego na wprowadzanie produktów luksusowych decydują się kolejne sieci handlowe w Polsce, a te, które już mają w ofercie kalmary czy ośmiornice, wydają nieodpłatne gazetki z przepisami na potrawy.

- W 2011 roku wprowadziliśmy do naszych sklepów własną markę produktów luksusowych, a wśród nich m.in. szynkę Jamón Serrano, czy gamę serów, w tym oznaczony chronioną nazwą pochodzenia wyprodukowany w Holandii ser Gouda czy też kremowy ser podpuszczkowy z Normandii Cremeux de Normandie - informuje biuro prasowe sieci Lidl. - W sumie zaoferujemy naszym klientom około 100 artykułów luksusowych, które na co dzień dostępne są głównie w sklepach specjalistycznych i delikatesach, tylko w największych polskich miastach.

W tym roku czekają nas dynamiczne zmiany na rynku pracy

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 36

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
W dniu 17.11.2015 o 21:10, Eurofighter napisał:

Niedugo sie taky Polskiy Udowacze przeciepnom Rosa - Pullov'rzik tak jak jakis Schal, zeby pokozac jacy to loni bogaci (gupcy), Lachsalve. Cudoki Polskiy bydom podrzyzniac tych Cudokow z EU, USA po 10 Latach, co tam juz downo to niemodne i uwozane za gupiy! No i tak to wyglondo z wszystkim.

 


Zamknij wreszcie ty parszywa ku*** tą brudną mordę, bo pier***isz w takim narzeczu, że nie sposób cię czytać! Syfisz tu tylko brudasie zaje***y!

 

G
Gość

No jasne! Od kilku lat zapier***am w robocie jak koń w westernie i nieustannie jadam kartofle z maślanką. To jest tak oczywisy luksus, że wprost nie warto narzekać!

O
Ola
W dniu 17.11.2015 o 11:51, z Niemodlina napisał:

Zjeżdżają na święta z pracy za granicy  przywiozą trochę ojro i ich stać, owszem, a ceny żywności w Polsce takie same jak w Europie Zachodniej, powiem wręcz, że wiele produktów jest tańszych niż u nas.

Na przykład które i gdzie?
G
Gość

Że Jazłowiecka i Jarmuziewicz wpierdalają ośmiorniczki to nie oznacza, że wszyscy.

E
Eurofighter

Niedugo sie taky Polskiy Udowacze przeciepnom Rosa - Pullov'rzik tak jak jakis Schal, zeby pokozac jacy to loni bogaci (gupcy), Lachsalve. Cudoki Polskiy bydom podrzyzniac tych Cudokow z EU, USA po 10 Latach, co tam juz downo to niemodne i uwozane za gupiy! No i tak to wyglondo z wszystkim.

E
Eurofighter
W dniu 17.11.2015 o 20:39, Gość napisał:

Tyj Lebrze! co żeresz ty nojtunsze krupnioki i preswursty wcale niy wysz jak smakujom rarytasy wync trzymej swojum klapa.

Ty zers co zres to co ci do tego co jo jym, Dupperstein'ie! "Rarytasy" Lachkrampf. Znolos sie Leber co zas chce pokozac jaki jest niby Bogaty i na co go stac, a inksym chce pedziec ze ich niestac, Lachsalve. Ty gupi Lebrze jo juz kostowol rozne Jedzyniy od Dziecka to co ty mi chces godac gupi i biydny Polaku! Lebrajstwo Polskiy i te Slonsko-Polskiy chcom pokozac jacy loni to na Czasie i jak dorownujom Swiatu, zas jus Lachkrampf.

G
Gość
W dniu 17.11.2015 o 18:38, Eurofighter napisał:

Po przeczytaniu teo Artykulu moga jeszcze dodac, ze niektore Produkty pod roznymi Nazwami Naprziklad "Deluxe" u. Ä. to czysto Sciyma. W wiynkszosci to samo, dokladnie to samo yno w innym Opakowaniu idzie kupic za o wiella mniyjszo Cyna. Parmaschinken (Prosciuto di Parma), Pata Negra, Bellota Schinken, Schwarzwälder Jamón Ibérico usw. jym na codziyn i niyma w tym prawie zodnyj wielkiyj roznice, jedne som lostrzyjse, drugy zas mniyj ale wszyskiy som dobre.

Tyj Lebrze! co żeresz ty nojtunsze krupnioki i preswursty wcale niy wysz jak smakujom rarytasy wync trzymej swojum klapa.

I
Igma
W dniu 17.11.2015 o 18:38, Eurofighter napisał:

Po przeczytaniu teo Artykulu moga jeszcze dodac, ze niektore Produkty pod roznymi Nazwami Naprziklad "Deluxe" u. Ä. to czysto Sciyma. W wiynkszosci to samo, dokladnie to samo yno w innym Opakowaniu idzie kupic za o wiella mniyjszo Cyna. Parmaschinken (Prosciuto di Parma), Pata Negra, Bellota Schinken, Schwarzwälder Jamón Ibérico usw. jym na codziyn i niyma w tym prawie zodnyj wielkiyj roznice, jedne som lostrzyjse, drugy zas mniyj ale wszyskiy som dobre.

Joł nie je taki wybzdylny.

J
Jarek
W dniu 17.11.2015 o 17:27, olo napisał:

Jak  Pan Tomasz G. lokalny celebryta-sołtys  był  w PSL to smakowały mu buraki i kartofle. Jak po przegranych wyborach porzucił PSL i przeszedł na stronę wygranych to zaczął gustować w luksusowym jedzeniu . Cóż za odmiana . 

OLO - Ale Pan Tomasz NIGDY nie był w PSL ;) był zawsze z NAMI ;)

M
Magda
W dniu 17.11.2015 o 17:09, alex napisał:

Tak to prawca celebryta jak z koziej..... a ta jego obecna baba normalnie jak mój z moją

Żal ci d... ściska?Co Ciebie to obchodzi kto z kim jest.Patrz się na siebie,albo zamknij w domu i się ludziom nie pokazuj,bo jesteś daremny.

E
Eurofighter

Po przeczytaniu teo Artykulu moga jeszcze dodac, ze niektore Produkty pod roznymi Nazwami Naprziklad "Deluxe" u. Ä. to czysto Sciyma. W wiynkszosci to samo, dokladnie to samo yno w innym Opakowaniu idzie kupic za o wiella mniyjszo Cyna.

Parmaschinken (Prosciuto di Parma), Pata Negra, Bellota Schinken, Schwarzwälder Jamón Ibérico usw. jym na codziyn i niyma w tym prawie zodnyj wielkiyj roznice, jedne som lostrzyjse, drugy zas mniyj ale wszyskiy som dobre.

 

 

 

 

C
Collona

Jedno co zauwazylem, to w Polsce co drugi ma gembe jak kalfas, a dziewczyny powyzej 2o

nie mieszcza sie w spodniach. Nie pisze tego jako schadenfreude, ale jako ostrzezenie.

Nie dajcie sie nabrac na byle co. Mniej i prosciej jest zawsze lepiej. .Wedliny i slodycze

to najwieksi polscy zabojcy. A cukier bedzie jeszcze tanszy i  bedzie wszedzie-nawet nie napisze gdzie. Czym prostsze potrawy, tym zdrowsze-i lepiej mniej. Walczcie z slodyczymi, colami i lemoniadami-bo bedziecie mieli chore dzieci.

 

H
Hubert

Wybrał to co wartościowe buraku ! Panie Tomaszu niech się Pan nie przejmuje takimi komentarzami. Jestem znajomym u Pana na profilu FB - niech Pan robi nadal dobrą robotę ! 

g
gosc

Faktycznie, celebryta spod elektrowni.... żal patrzeć, czego to ludziska do rąk nie wezmą (vide "zdechła" ośmiornica) dla 5 minut sławy w lokalnym dzienniku....

o
olo

Jak  Pan Tomasz G. lokalny celebryta-sołtys  był  w PSL to smakowały mu buraki i kartofle. Jak po przegranych wyborach porzucił PSL i przeszedł na stronę wygranych to zaczął gustować w luksusowym jedzeniu . Cóż za odmiana . 

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3