Kilka dni letniego upału przypomniało nam o domowych recepturach na mrożone desery. Te słodkości zasmakują nam i naszym maluchom.

Trzeba mieć wytrzymały kubek miksujący (który zmiksuje też kostki lodu) lub... lodówkę produkującą pokruszony lód.

Wystarczy też nieco jogurtu lub serka homogenizowanego, czasem odrobina lodów, garść owoców (też mogą być mrożone) zagęszczony sok.

Całość miksujemy i podajemy od razu w postaci shake'a lub mrozimy w kubkach. I tak, wymyślając własne receptury, zamieniamy kuchnię w laboratorium smaku - to wielka przygoda dla nas i dla dzieci. Propozycja w sam raz na kolejny wolny majowy dzień.

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!
> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki (mrożona czekolada):

> szklanka jogurtu waniliowego
> gałka lodów czekoladowych
> łyżka syropu czekoladowego
> czekoladowa posypka do ciast

Sposób przygotowania:
> Wszystko miksujemy
> Przelewamy do wysokiej szklanki i dekorujemy posypką

Składniki (żurawinowy shake):

> 1 banan obrany i pokrojony w plasterki (jeśli chcemy mieć bardziej gęsty napój - to 2 banany)
> szklanka soku żurawinowego (może być z syropu)
> 1/3 szklanki wyciśniętego soku pomarańczowego
> 5 kostek

Sposób przygotowania:
> Całość miksujemy, aż uzyskamy napój o jednolitej konsystencji.
> Możemy przełożyć do pojemników o różnych kształtach i zamrozić. Następnie po ogrzaniu z zewnątrz np. strumieniem ciepłej wody, przekładać do pucharów. Ozdobić plastrami pomarańczy i banana.