Najlepiej smakuje, kiedy sami utrzemy korzeń chrzanu, choć można też świeży tarty chrzan zastąpić tym ze słoiczka. Wtedy warto sprawdzić jego skład i kupić ten bez dodatków (np. śmietany).
Buraki i chrzan - w zależności od domowej tradycji oraz własnych preferencji doprawia się:
- cukrem,
- solą,
- sokiem z cytryny,
- kminkiem,
- czerwonym wytrawnym winem,
- octem,
- goździkami,
- natką pietruszki.
Ćwikła podawana jest jako dodatek do mięs czy jajek. Równie dobrze pasuje do kanapki z szynką lub pasztetem. Nie może jej zabraknąć podczas wielkanocnego śniadania.
Przepis na domową ćwikłę
- buraki ćwikłowe (kilogram)
- korzeń chrzanu (lub słoiczek chrzanu)
- przyprawy
Buraki myjemy i gotujemy, aż będą miękkie (około godziny - w zależności od ich wielkości). Pamiętajmy, nie mogą
być rozgotowane.
Warzywa obieramy kiedy są jeszcze ciepłe (łatwiej pozbędziemy się skórki)
Tak ugotowane, obrane i ostudzone buraki trzemy na tarce na małych oczkach (choć jeśli ktoś woli - mogą być tarte także na większych oczkach lu nawet krojone w kosteczkę)
Następnie trzemy chrzan na tarce na małych oczkach (uwaga - taki świeży chrzan szczypie w oczy)
Tak przygotowane buraki oraz chrzan mieszamy. Dodajemy przyprawy do smaku. Ważne. Chrzan dodajemy według własnego uznania.
Ćwikłę przekładamy do czystych słoików i przechowujemy w lodówce.
Szeremeta odrzuciła pół miliona
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?