Składniki
Na 4 porcje:
4 całe pstrągi
4 ząbki czosnku
wiązanka natki pietruszki
4 łodygi tymianku
dużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka)
2 gałązki rozmarynu
4 łodygi tymianku
wiązanka koperku
sól (u mnie morska jodowana)
pieprz
2 łyżki oleju
2 cytryny
Wykonanie
Pstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, olejem, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę wszystkich ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu, tymianku itd. Na wierzch ryb układamy cienkie plasterki cytryny.
Rybkę zawijamy w folię aluminiową i grillujemy albo pieczemy w 190 st.Celsjusza przez około 20-30 minut. Rybkę skrapiamy cytryną, jemy ze świeżym chlebem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?