Czardasz. Nowa odsłona restauracji przyciąga wszystkie pokolenia

Anna Konopka
Miłośnicy tradycyjnej polskiej i węgierskiej kuchni powinni sprawdzić, jak ostatnio zmieniła się restauracja Czardasz przy ulicy Katowickiej 55.

Czardasz przeszedł gruntowny remont, ale poza wnętrzem sporo zmian pojawiło się w menu.

Na co teraz mogą liczyć klienci tego kultowego lokalu w Opolu?

- Już rok temu odświeżyliśmy wnętrze, a teraz poszliśmy krok dalej, chcemy iść z duchem czasu – mówi Michał Komorowski, właściciel Czardasza. – Chcieliśmy dostosować naszą ofertę do wszystkich grup wiekowych, w tym jeszcze bardziej do młodzieży.

Jak się zmienił sam wystrój?

- Wnętrze jest znacznie przytulniejsze. Podczas różnego typu imprez, jakie się u nas odbywają, można teraz naprawdę miło spędzić czas. A zachęcają do tego na przykład bardzo obszerne i wygodne loże, których wcześniej tu nie było – podkreśla Michał Komorowski. – W takiej loży chętnie gromadzą się grupy znajomych czy rodziny na konkretne okazje.

Popisowy placek po węgiersku i inne przysmaki

Każdego dnia w Czardaszu można teraz zjeść dania lunchowe. Wydawane są one od wtorku do piątku w godzinach od 12.00 do 17.00.

- To nowość. W skład takiego dania wchodzi zupa i drugie danie, które co dnia się zmieniają. Warto podkreślić, że to nie są dania z karty. Wśród propozycji są np. krem z pomidorów czy zupy sezonowe, jak dyniowa, która ma wielu amatorów. Podajemy też potrawy makaronowe i mięsne – wymienia manager Czardasza.

A co znajdziemy w głównej karcie?

- Popisowy jest oczywiście placek po węgiersku, ale też bogracz i flaczki po węgiersku. To dania, z których Czardasz jest po prostu znany i ludzie do nas po te dania wracają – przyznaje Michał Komorowski.

Warto skosztować także roladek wołowych podawanych na dwa sposoby: można wybrać nadzienie staropolskie lub z grzybami. A do tego oczywiście kluski śląskie i modra kapusta.

- Osoby niezdecydowane mogą poprosić o dwie różne roladki – zaznacza szef Czardasza. – Popularnością cieszą się również grillowane polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym, podane z kopytkami i sałatą.

Z innych nowości w menu znalazł się kotlet wieprzowy po pastersku z czosnkowym sosem śmietanowo - pieczarkowym podawany z ziemniakami i zestawem surówek.

Dla osób, które uwielbiają ryby i wyszukane dania przygotowano sandacza smażonego podawanego na puree ziemniaczanym oraz brokułami z prażonymi migdałami.

- Oryginalną propozycją są też pierogi tarte z nadzieniem serowym. Smakują podobnie jak ruskie, ale mają zupełnie inną konsystencję i podaje się je też inaczej. Warto skosztować – zachęca Michał Komorowski.

Swoje menu w Czardaszu znajdą również najmłodsi. Tu zabraknąć nie mogło uwielbianego przez dzieci rosołu czy pomidorówki, naleśników na słodko, nuggetsów z kurczaka podawanych z ziemniakami lub frytkami i surówką oraz spaghetti.

Dancingi i współczesne przeboje

Wielu opolan restaurację ceni za organizowane dancingi, czyli legendarne potańcówki w starym stylu.

- W każdą niedzielę zapraszamy seniorów na tradycyjne dancingi od godziny 18.00 do 22.00. Natomiast w piątki i soboty w godzinach od 20.00 do 2.00, organizujemy imprezy muzyczne w nieco innym klimacie. W piątki brzmi u nas muzyka lat 90., a w soboty współczesne hity, znane między innymi z radia – opowiada Grzegorz Smolarski, manager restauracji Czardasz.

Przestronnie i nowocześnie

Czardasz mieści około 130 osób. W lokalu często odbywają się imprezy okolicznościowe, jak śluby, chrzciny czy komunie, ale bardzo często restauracja jest wybierana na imprezy filmowe, jak Wigilie pracownicze i inne.

- Zapraszamy opolan na różne imprezy. Najbliższa będzie impreza Andrzejkowa już 26 października. To impreza biletowana, obejmuje bilet wstępu, ciepłą kolację, przekąski, napoje. W tym roku organizujemy również Sylwestra. Zainteresowani mogą się już zapisywać – zapowiada Michał Komorowski.

Do wyboru są również desery, popularne alkohole, drinki, a także czeskie piwo.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska