Czekolada do przygotowania obiadu? Blogerka kulinarna podpowiada jak ją wykorzystać

Mirela Mazurkiewicz
Mirela Mazurkiewicz
Czekolady i ciasta, które zostały po świętach, nie muszą się zmarnować. W galerii znajdziecie podpowiedzi, jak dać im nowe życie.
Czekolady i ciasta, które zostały po świętach, nie muszą się zmarnować. W galerii znajdziecie podpowiedzi, jak dać im nowe życie. Bisto mama
Grudzień to czas prezentów. Wręczają je sobie mali i duzi m.in. przy okazji Mikołaja, Gwiazdki oraz spotkań noworocznych, a pokłosiem tych serdeczności są często kilogramy czekolady, zalegające w naszych szafkach. Poprosiliśmy blogerkę kulinarną, aby podpowiedziała czytelnikom nto, jak wykorzystać zapasy, nim słodkości stracą ważność. Justyna Osiecka-Sułek, znana jako Bisto mama, przygotowała 9 propozycji. Są wśród nich nie tylko desery, ale również inspiracje obiadowe. Koniecznie zajrzyjcie do naszej galerii.

- Ten problem zna każdy, kto ma w domu dzieci - mówi Justyna Osiecka-Sułek, autorka bloga kulinarnego Bisto mama. - W krótkim czasie okazji do obdarowywania jest kilka. Dlatego oprócz tradycyjnych czekolad w domu pojawiają się m.in. czekoladowe Mikołaje i wiele innych. Zjedzenie takich kilogramów słodkości przekracza często możliwości największych łasuchów.

Czekolada najczęściej nie traci terminu przydatności w ciągu kilku tygodni, ale nie ma też co zwlekać z jej wykorzystaniem. Styczeń to również dobry moment, aby pomyśleć o przetworzeniu ciast, które zostały po świętach.

- W przepisach, które przygotowałam wykorzystuję też piernik, ciasta babkowe, czy murzynkowe. Część osób mrozi na na przykład serniki czy makowce, które zostały po świętach i je również z powodzeniem możemy wykorzystać na przykład do przygotowania bajaderek - podpowiada blogerka.

W naszej galerii znajdziecie nie tylko pomysły na pyszne desery, ale również na pożywne śniadanie czy niebanalny obiad.

- Szczególnie polecam poranną owsiankę z truskawkami, która rozpieści podniebienie i da nam zastrzyk zdrowej energii - zachęca Justyna Osiecka-Sułek.

Jesteście ciekawi, jak wykorzystać słodkości i świąteczne smakołyki? Koniecznie zajrzyjcie do naszej galerii.

od 7 lat
Wideo

Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska