Bubble chocolate shake, czyli napój bananowy z galaretką czekoladową i musem czekoladowym
Składniki: (na dwie porcje)
Galaretka czekoladowa: 50g czekolady ciemnej, pół szklanki śmietany 30% (lub mleka), 2 łyżeczki żelatyny ( i 30ml wody gorącej).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, na koniec dodać śmietanę (lub mleko) i wymieszać. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę. Rozpuszczoną wymieszać z czekoladą. Wylać do foremki. Odstawić na co najmniej 3 godziny w chłodne miejsce.
Shake bananowy: 1 dojrzały banan, 4 suszone daktyle, 150 ml mleka lub jogurtu.
Suszone daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Dodać banana i mleko. Zmiksować.
Mus czekoladowy: 2 całe jaja, 40g czekolady, 2 łyżki masła, 3 łyżki cukru.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło. Odstawić do ostudzenia. Jajka sparzyć. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem i ubić na białą puszystą masę. Białka ubić na sztywno w oddzielnym naczyniu. Ostudzoną czekoladę przełożyć do większego naczynia. Dodać pianę z żółtek. Następnie dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Odstawić na 15 minut do stężenia do lodówki.
Stężoną galaretkę pokroić na małe kawałki. Wrzucić do szklanki. Zalać koktajlem. Na wierzch wycisną szprycą kleks musu czekoladowego. Smacznego!
blogczekolady.pl
film: Sławomir Mielnik
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?