Czy żywność ekologiczna faktycznie jest droższa od zwykłej? Porównujemy ceny. Czym zwykłe produkty różnią się od ekologicznych?

Justyna Madan
Justyna Madan
Żywność ekologiczna jest droższa od konwencjonalnej i nie da się temu zaprzeczyć, ale są ku temu powody. Wyjaśnia to Polska Izba Żywności Ekologicznej.
Żywność ekologiczna jest droższa od konwencjonalnej i nie da się temu zaprzeczyć, ale są ku temu powody. Wyjaśnia to Polska Izba Żywności Ekologicznej. 123rf
Coraz chętniej zerkamy w stronę ekologicznej żywności. Jesteśmy świadomi tego, że te produkty są wolne od chemikaliów i szkodliwych składników. Rozpoznamy je po symbolu Euroliścia, który jest gwarantem produktów wytwarzanych w sposób ekologiczny. Jednak czym właściwie różni się zwykła żywność od tej ekologicznej i czy faktycznie jest droższa? Sprawdzamy ceny.

Spis treści

Warto podkreślić, że tylko symbol Euroliścia jest potwierdzeniem pochodzenia produktu z ekologicznej, kontrolowanej i certyfikowanej uprawy lub hodowli. To także gwarancja transparentności wytwórców na każdym etapie drogi produktu: od pola do półki sklepowej, ponieważ cały proces podlega ścisłym kontrolom przeprowadzanym przez zatwierdzone jednostki certyfikujące.

Zobacz: Takie są ceny ekologicznej żywności

Czym różni się żywność ekologiczna od konwencjonalnej?

– Kluczowa, prawnie usankcjonowana różnica to sposób wytwarzania. Żywność ekologiczna oznacza surowce oraz produkty ich przetwórstwa pochodzące z systemu produkcji ekologicznej. Założenia wypracowane oddolnie w latach 70. XX w. w proteście przeciw chemizacji żywności i środowiska dały podstawy legislacji, która od lat 90. reguluje w Europie sposób wytwarzania, przetwarzania i znakowania żywności wprowadzanej do obrotu jako ekologiczna = organiczna = biologiczna – tłumaczy dr inż. Urszula Sołtysiak, rzeczniczka prasowa Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.

W przypadku produkcji ekologicznej odrzuca się chemiczne nawozy, regulatory wzrostu, herbicydy, pestycydy, w produkcji zwierzęcej syntetyczne dodatki paszowe, antybiotyki i hormony w paszach.

Ekologiczna produkcja rolna bazuje na zasobach przyrodniczych gospodarstwa w sposób zrównoważony, stosując m.in.:

  • płodozmian,
  • nawozy naturalne,
  • nawozy zielone wiążące azot atmosferyczny,
  • ograniczone zabiegi uprawowe,
  • inne działania utrzymujące trwałą żyzność gleby.

W ekologicznym chowie zwierząt zapewnione są naturalne pasze oraz dobrostan: dostęp do pastwisk, obszerne stanowiska w budynkach inwentarskich, etc.

– W ekoprzetwórstwie dopuszczone jest stosowanie około 50 dodatków technologicznych (np. drożdże i proszek do pieczenia) spośród blisko 350 substancji dozwolonych prawnie w UE. W przetwórstwie ekologicznym chodzi o zachowanie maksimum pierwotnych właściwości surowców – mówi dr inż. Urszula Sołtysiak.

Do tego dochodzi zakaz stosowania organizmów modyfikowanych genetyczne (GMO) i produktów pochodnych. Żywność ekologiczną należy zgłosić do krajowego systemu kontroli i poddać inspekcjom prowadzonym przez zatwierdzone jednostki certyfikujące.

Dlaczego żywność ekologiczna jest droższa?

Sołtysiak wyjaśnia, że „rezygnacja z przemysłowych środków produkcji stymulujących wydajność skutkuje niższymi plonami w rolnictwie ekologicznym niż w schemizowanej produkcji konwencjonalnej.

– Niższa wydajność produkcji ekologicznej jest kompensowana wyższymi cenami ekoproduktów, wyrównując rolnikom ekologicznym tzw. utracone zyski. Wyższe ceny certyfikowanych surowców ekologicznych przekładają się na wyższe ceny produktów przetworzonych – dodaje ekspertka.

Tłumaczy również, że za wyższymi cenami żywności ekologicznej kryje się jednak dodatkowa wartość. – Wysoka biologiczna jakość produktów wytwarzanych w sposób naśladujący przyrodę, by jak najpełniej zagwarantować realizację potencjału biologicznego roślin i zwierząt dostarczających pokarmu człowiekowi – podsumowuje dr inż. Urszula Sołtysiak, rzeczniczka prasowa Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.

Ile kosztuje żywność ekologiczna? Sprawdź:

Źródło: Polska Izba Żywności Ekologicznej

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska