3 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda pozostała z gotowania nasion cieciorki (z dna garnka...
fot. Tatyana Aksenova/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Aquafaba – woda z gotowania cieciorki

Woda pozostała z gotowania nasion cieciorki (z dna garnka lub puszki) to zaskakująco efektywny zamiennik białek jaja w daniach, które wymagają ich ubicia na pianę. Aquafaba, bo tak się nazywa, ma co prawda nikły aromat „strączkowy”, ale po ubiciu i dodaniu składników aromatycznych wychodzą z niej pyszne bezy. Na jej bazie można też przygotować pianki marshmallow, makaroniki czy nugat.

Aby zastąpić 1 jajko (a właściwie białko jaja), użyj w przepisie 3 łyżek wody z cieciorki (45 ml).

Woda z cieciorki zastępuje też żółtka jaja w majonezie, choć do jego przygotowania można tak naprawdę użyć wielu różnych składników. Najprościej zmiksować ten sos, zamieniając jaja na taką samą objętość mleczka sojowego (bez cukru, choć może być z zagęstnikami) i nieco zwiększyć udział musztardy.

Zobacz również

Marzec obfituje w Szpitalu Uniwersyteckim w międzynarodowe warsztaty i szkolenia

Marzec obfituje w Szpitalu Uniwersyteckim w międzynarodowe warsztaty i szkolenia

Bytom. Tak wygląda wyremontowane osiedle Kolonia Zgorzelec

Bytom. Tak wygląda wyremontowane osiedle Kolonia Zgorzelec

Polecamy

Szkolna miłość, która trwa już prawie 50 lat. Historia miłości Grzegorza Wonsa

Szkolna miłość, która trwa już prawie 50 lat. Historia miłości Grzegorza Wonsa

Jak mówić do księdza? Wersja dla wierzących i dla ateistów

Jak mówić do księdza? Wersja dla wierzących i dla ateistów

Niespodziewane pieniądze dla Polski. Nowe środki mają wzmocnić rozwój gospodarczy

Niespodziewane pieniądze dla Polski. Nowe środki mają wzmocnić rozwój gospodarczy