Diamant Stradunia zmienia nazwę na Goodmills Polska

Edyta Hanszke
Diamant Stradunia zmienia nazwę na Goodmills PolskaDzięki przynależności do koncernu m.in. młyn w Straduni otrzyma pieniądze na modernizację oraz dalsze inwestycje.
Diamant Stradunia zmienia nazwę na Goodmills PolskaDzięki przynależności do koncernu m.in. młyn w Straduni otrzyma pieniądze na modernizację oraz dalsze inwestycje. archiwum firmy
Koncern GoodMills Group zainwestuje w zakłady produkcyjne 42 mln zł w ciągu 3 lat. Zmiany obejmą również Diamant Stradunia Sp. z o.o.

Od 1 października Diamant Stradunia Sp. z o.o będzie pracować pod nazwą GoodMills Polska Stradunia Sp. z o.o. - „Przynależność do międzynarodowego koncernu zajmującego wysoką pozycję na światowym rynku przemiału zbóż niesie za sobą wiele pozytywnych zmian dla przedsiębiorstwa. Zmiany będą odczuwalne zwłaszcza na poziomie lokalnym, bowiem należące do firmy zakłady produkcyjne, w tym młyn w Straduni, otrzymają dodatkowe fundusze na modernizację oraz dalsze inwestycje. Oprócz rozwoju technologicznego duży nacisk kładziony będzie na działania z zakresu kontroli jakości oraz kwalifikacje pracowników. Przewidziane są także wewnętrzne szkolenia w ramach koncernu” – mówi Adam Tyszka, prezes firmy GoodMills Polska Stradunia.

Firma GoodMills Group, której roczny obrót wynosi 1 mld Euro zajmuje miejsce w czołówce najważniejszych producentów mąk na świecie oraz ma pozycję lidera na rynku europejskim. Inwestor posiadający 29 młynów w 7 krajach, którego łączny roczny przemiał wynosi ponad 3 mln ton, zaznaczy swoją obecność w Polsce.

Wzmocni on firmę GoodMills Polska, znaną wcześniej pod nazwą Diamant Stradunia Sp. z o.o., gdzie produkowana jest m.in. Mąka Basia.

Plany strategiczne dotyczące polityki rozwoju firmy zakładają zwiększenie mocy produkcyjnych, a co za tym idzie zwiększenie zapotrzebowania na surowiec. W wyniku tych zyskają lokalni producenci pszenicy, która wykorzystywana jest przez młyn w Straduni. Rozwój technologiczny ww. zakładu produkcyjnego obejmie usprawnienia na etapie przygotowania zboża do przemiału, czyli modernizację maszyn odpowiedzialnych za sortowanie i czyszczenie zboża. Proces pakowania w torebki o wadze 1 kg zostanie w pełni zautomatyzowany. Planowane jest także powiększenie powierzchni magazynowych.

Korzystając z wiedzy i wieloletniego doświadczenia na światowym rynku przemiału zbóż, firma rozwijać się będzie w kierunku uwzględniającym zmiany w handlu detalicznym i piekarstwie, czyli podstawowe rynki zbytu mąki. Dbając o standardy konsumenckie GoodMills Polska inwestować będzie w rozwój marki Mąka Basia, która jest sztandarowym produktem.

Firma GoodMills Polska jest kluczowym producentem w segmencie produktów pochodzących z przemiału zbóż. Jest częścią międzynarodowego koncernu GoodMills Group z siedzibą w Wiedniu. W Polsce, jako autonomiczna spółka istnieje od 1999 roku. Posiada 5 młynów o łącznym przemiale rocznym blisko 600 tysięcy ton. Wszystkie młyny pracują w technologii szwajcarskiej firmy Bϋhler – lidera w rozwiązaniach dla przemysłu młynarskiego. Zakłady produkcyjne działają w oparciu o systemy zarządzania jakością: ISO  9001: 2001, HACCP DS. 3027, IFS 5, BRC 5.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska