Dieta wątrobowa. Przepisy na dania w diecie wątrobowej i jadłospis na cały tydzień. Co można jeść, a co jest zabronione?

źródło: Wikipedia, essentiale, watroba.net
Tomasz Wróblewski
Tomasz Wróblewski
Dieta wątrobowa pomaga w regeneracji wątroby.
Dieta wątrobowa jest dietą lekkostrawną, w której przede wszystkim należy ograniczyć tłuszcz. Dieta wątrobowa charakteryzuje się niską zawartością kalorii, tłuszczów nasyconych i produktów o wysokim poziomie błonnika. Aby zapewnić prawidłową pracę wątroby oraz chronić ją przed różnymi dolegliwościami koniecznie jest przejście na zdrowy tryb życia. Dieta ta jest stosowana nie tylko przy schorzeniach wątroby, ale także trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych oraz we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Najważniejszym zaleceniem przy tej diecie jest zakaz picia alkoholu. Przedstawiamy przepisy odpowiednie przy diecie wątrobowej!

Dlaczego warto mieć zdrową wątrobę?

Wątroba będąca największym organem w organizmie pełni niezwykle ważne funkcje. Przede wszystkim filtruje krew, przekształca żywność w energię i odrzuca zbędne substancje z organizmu.

Wątroba znosi każdą dolegliwość w milczeniu, bo nie jest unerwiona. Jeśli jednak nie może przetrawić dostarczonych jej substancji, wtedy znacznie się powiększa i powoduje ucisk na sąsiadujące organy. Efektem tego jest uczucie kłucia w okolicach żeber.

Dieta wątrobowa. Jak jej przestrzegać?

Dieta stosowana w chorobach wątroby, czyli dieta wątrobowa, ma na celu dostarczenie do Twojego organizmu wszystkich składników odżywczych niezbędnych do regeneracji komórek wątroby i wyrównania występujących niedoborów.

Przepisy na diecie wątrobowej cechują się lekkostrawnością. Typowa dieta wątrobowa opiera się na ograniczeniu tłuszczu. Tego typu zalecenia sprzyjają regeneracji. Przepisy bez tłuszczu, lekkostrawne sprawiają, że organizm nie napracuje się podczas trawienia. Jednocześnie otrzyma wszystko, co jest mu potrzebne.

Jeśli myślisz, że dieta lekkostrawna to tylko kleik i sucharki, jesteś w błędzie. Dieta ma być przede wszystkim urozmaicona i smaczna. Przecież nie można przez dłuższy czas jeść czegoś, czego się nie lubi i do czego trzeba się zmuszać. Z tego powodu, jeśli przechodzisz na dietę wątrobową, zadbaj o to, by jadłospis był urozmaicony. Wbrew pozorom dieta wątrobowa to kopalnia przepisów na każdy dzień!

Jak dbać o wątrobę i dlaczego stosować dietę wątrobową?

  • Zmień dietę na łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczów.
  • Dostosuj kaloryczność diety do swojego stanu odżywienia (otyłość, prawidłowa masa ciała, niedożywienie).
  • Jedz regularnie od czterech do pięciu niewielkich posiłków dziennie o stałej porze (co 3-4 godziny).
  • Jedz posiłki spokojnie i powoli, co uchroni Cię przed zjedzeniem zbyt dużych porcji.
  • Kolacje spożywaj co najmniej dwie godziny przed snem.
  • Przygotowuj potrawy na parze.
  • Jedz wyłącznie najchudsze mięsa.
  • Wybieraj zawsze produkty świeże, nie spożywaj produktów przeterminowanych lub „tylko trochę” popsutych – zawarte w nich toksyny są bardzo szkodliwe dla wątroby. Unikaj też żywności wysokoprzetworzonej, z dużą ilością konserwantów i barwników.
  • Ogranicz także spożycie tłuszczów, szczególnie zwierzęcych, np. tłustych mięs i wędlin.
  • Stosuj niewielkie ilości tłuszczów roślinnych (olej, oliwa) do sałatek i surówek – tłuszcze te sprzyjają wchłanianiu witamin A, D, E, K, które są magazynowane w wątrobie.
  • Ogranicz spożycie węglowodanów prostych, np. słodyczy.
  • Pamiętaj też o odpowiedniej ilości białka, które sprzyja regeneracji komórek wątroby (chude mięso, nabiał, ryby). Szczególnie ważne jest spożycie ryb, które zawierają korzystne dla wątroby tłuszcze z grupy omega-3, obniżające stężenie szkodliwych trójglicerydów.
  • Wyklucz z diety alkohol, mocną kawę i herbatę.
  • Nie przekraczaj dziennej zalecanej ilości soli, czyli 5 g, tj. 1 małej płaskiej łyżeczki, wyeliminuj dosalanie potraw.
  • Unikaj ostrych przypraw i produktów wzdymających, czyli warzyw kapustnych, cebulowych i strączkowych.
  • Wypijaj codziennie ok. 2 l płynów (u chorych z wodobrzuszem obowiązują ograniczenia ilości wypijanych płynów).

Zmień dietę na lekkostrawną, jedz regularnie, ogranicz spożycie tłuszczów i węglowodanów prostych, wyklucz z diety alkohol i pij dużo płynów

Szybkie jedzenie. Dlaczego jest niezdrowe?

Źródło:
TVN

Dieta wątrobowa. Co można jeść?

  • Produkty mleczne: niskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone, maślanka (do 1/2 litra dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana z 10% tłuszczu, mleko skondensowane z 5% i 7,5% tłuszczu, kefir.

  • Produkty zbożowe i skrobiowe: mąka, mąka ziemniaczana, płatki owsiane i pszenne, ryż, grysik, budyń, makarony, płatki kukurydziane, pszenne, żytnie, kiełki soi, soczewicy, kukurydza.

  • Pieczywo: chleb pszenny, grzanki, sucharki, chleb chrupki, dobrze wypieczony chleb mieszany, Graham, chleb razowy, ciasto drożdżowe, biszkopt, ciastko z owocami, piernik, keks, kajzerki, chrupki kukurydziane.

  • Cukier, słodycze, słodzik: cukier, fruktoza, cukier gronowy, miód pszczeli, galaretka, marmolada, słodzik płynny, w proszku lub w tabletkach.

  • Owoce: obrane jabłka i gruszki, pomarańcze, mandarynki, grapefruit, truskawki, maliny, jeżyny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele; najlepiej przyswajalne są kompoty owocowe.

  • Przyprawy i zioła: kminek, anyż, koper włoski, goździki, muszkat, liście bobkowe, jagody jałowca, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ketchup. Przy indywidualnej tolerancji także: curry, chili, czosnek, cebula i słodka papryka w proszku w małych ilościach, wszystkie zioła.

  • Napoje: czarna herbata, słaba kawa ziarnista, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, mleko kakaowe z mleka odtłuszczonego lub niskotłuszczowego, herbaty ziołowe, woda mineralna niegazowana

  • Mięso, drób, dziczyzna: cielęcina, wołowina (chuda), polędwica, jagnię, serce, wątroba, nerki, kura, kurczak, indyk, gołąb, bażant, dzika kaczka, królik, zając, sarna, jeleń, dzik, konina, flaki.

    Jakie wybierać mięso, by nasza dieta była zbilansowana?

    VIDEO https://get.x-link.pl/3a3e555b-25f4-334a-f8f5-ea15c02acfe9,dbe4a3dc-cbe0-d0e9-a2f8-0770ba764f9c,embed.html

    Źródło:
    TVN

  • Wędliny: szynka bez tłuszczu, chuda, zimna pieczeń, peklowane mięso w puszkach, cielęcina w galarecie, drób w galarecie, wędliny drobiowe.

  • Zupy: chudy rosół na mięsie, lekko podprawiane zupy, sosy o małej zawartości tłuszczu.

  • Tłuszcze do smarowania, oleje: masła, margaryny miękkie (w kubkach), oleje roślinne i słonecznikowy, olej z kiełków pszenicy, kukurydziany, sojowy, oliwa.

  • Ryby, skorupiaki: okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, szczupak, lin, kraby, raki, ryba w galarecie, świeży tuńczyk, sandacz, morszczuk, mintaj, płastuga.

  • Ziemniaki: ziemniaki w mundurkach, ziemniaki solone, ziemniaki purée, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków.

  • Warzywa, sałatki: młode marchewki, młoda kalarepa, szparagi, szpinak, kapusta kiszona, rzodkiew, buraki, seler, pomidory i ogórki bez skórki, pieczarki, sałata zielona, wszystkie sałatki przyprawione octem winnym lub sokiem z cytryny, oberżyny, cukinia, koper włoski (małe ilości, zwiększa wydzielanie żółci).

  • Potrawy z jaj: jajko na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica, jajko do zagęszczania zup, sosów, legumin, sufletów (przy żółtku należy zwracać uwagę na jego tolerancję przez organizm) (Uwaga! żółtko przeciwwskazane w schorzeniach dróg żółciowych), białko kurze.

Dieta wątrobowa. Czego nie można jeść?

Pytanie o to, co można jeść na diecie wątrobowej jest równie ważne co pytanie o produkty zabronione. A jest ich całkiem sporo. Czego nie można jeść na diecie wątrobowej?

  • Produkty mleczne: zawierający bardzo dużo tłuszczu ser, mocno przyprawiane gatunki serów, fromage, krówki.
  • Produkty zbożowe i skrobiowe: gruboziarniste, zarodki pszenne, nasiona słonecznika, sezamu, orzechy, migdały.
  • Pieczywo: świeży chleb, torty, ciasto francuskie, wypieki smażone na tłuszczu (pączki, naleśniki, makaroniki), krakersy, ciastka kruche, bułki maślane, ptysie, sernik, kruszonka.
  • Cukier, słodycze, słodzik: słodycze (cukierki, czekolada, pralinki lub czekoladki).
  • Owoce: niedojrzałe owoce, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórą, avocado, orzechy, migdały.
  • Przyprawy i zioła: ostra musztarda, pieprz, cynamon (ze względu na kumarynę), papryka w większych ilościach, angielskie sosy z esencji, majonez.
  • Napoje: mocna kawa ziarnista, napoje gazowane; przy schorzeniach trzustki oraz przy marskości wątroby całkowicie zakazany jest alkohol!
  • Mięso, drób, dziczyzna: tłuste mięso wołowe, cielęce, wieprzowe, baranie, mięso mocno peklowane, mięso mocno przypieczone, panierowane, mięso wypiekane w tłuszczu, tłusty drób (kaczka, gęś), serca, ozory, mózg, skórki z drobiu.
  • Wędliny: wszystkie inne tłuste i mocno wędzone gatunki kiełbas, mielone mięso wieprzowe, mięso siekane, pasztety, pasztetowa, salceson, salami, parówki, kaszanka.
  • Zupy: tłusty rosół, majonez, sosy masłowe, wywary z kości.
  • Tłuszcze do smarowania, oleje: smalec, łój, słonina, margaryny twarde (w kostkach).
  • Ryby, skorupiaki: karp, śledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, turbot, tuńczyk w oleju, sardynki w oleju.
  • Ziemniaki: frytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane, smażone ziemniaki.
  • Warzywa, sałatki: cebula surowa, jak i zarumieniona na tłuszczu, odmiany kapusty: biała, czerwona, włoska, przede wszystkim w połączeniu z cebulą, tłuszczem i tłustym mięsem, kalafior, brokuły, groch, fasola, soja.
  • Potrawy z jaj: jajka gotowane na twardo, jajka sadzone i jajecznica na słoninie, żółtka.

Jeżeli brak Ci pomysłów na przygotowanie smacznych i zdrowych posiłków, które możesz zastosować w diecie wątrobowej, zobacz kilka pomysłów na codzienne posiłki. Przygotowaliśmy zestaw przepisów odpowiednich dla diety wątrobowej.

Dieta wątrobowa. Przepisy na śniadanie

  • Płatki owsiane z mlekiem i startym jabłkiem, posypane cynamonem
    Składniki: czubata łyżka płatków owsianych , pół szklanki chudego mleka, małe jabłko, łyżeczka cynamonu.

    Płatki owsiane zagotować krótko w małej ilości wody, następnie wlać mleko i jeszcze chwilę pogotować. Kiedy płatki przestygną, dodać starte na grubej tarce jabłko i posypać cynamonem.

  • Pasta serowo-jajeczna
    Składniki: jajko ugotowane na twardo, 100 g chudego twarogu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, natka pietruszki, zioła.

    Twaróg wymieszać z posiekanym jajkiem. Dodać jogurt, natkę pietruszki, pieprz i zioła do smaku.

  • Chleb z kminkiem
    Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka płatków owsianych, 5 dag drożdży, łyżeczka cukru, 2 szklanki kefiru lub jogurtu, pół szklanki ciepłej wody, pół łyżeczki mielonego kminku, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól.

    Z drożdży, wody, cukru i pół szklanki mąki sporządzić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości do rozczynu dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować chleb, włożyć do blaszki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wodą. Po upieczeniu przykryć ściereczką do ostudzenia. Chleb można zjeść na śniadanie np. z chudą wędliną i pomidorem, białym chudym serem i łyżeczką dżemu niskosłodzonego lub pastą serowo-jajeczną.

Co jeść na śniadanie w diecie wątrobowej?

Dieta wątrobowa. Przepisy na drugie śniadanie

  • Serek wiejski z pomidorem i bazylią
    Składniki: serek wiejski light, bazylia, średni pomidor

    Serek wiejski wymieszać z obranym ze skóry i pokrojonym w kostkę pomidorem. Dodać posiekaną bazylię i wymieszać. Można zjeść jako osobną przekąskę lub z kromką pieczywa.

  • Jogurt lub kefir z kiełkami pszenicy
    Składniki: 2 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru, 2 łyżki kiełków pszenicy, szklanka owoców jagodowych (mogą być mrożone), łyżka miodu.

    Owoce zmiksować i połączyć z jogurtem lub kefirem, dodać miód. Następnie dodać kiełki i wymieszać.

Dieta wątrobowa. Przepisy na obiad

  • Zupa z zielonych szparagów
    Składniki: 85 g główek zielonych szparagów, łyżka startej marchewki i pietruszki, szczypta cukru, 50 g mięsa z piersi indyka, łyżeczka mielonych migdałów, sól.

    Pierś indyka zalać w garnku zimną wodą i gotować ok. 30 minut. Dodać starte warzywa i główki szparagów oraz szczyptę cukru i gotować ok. 10 minut na bardzo wolnym ogniu (tak aby szparagi się rozgotowały). Pod koniec gotowania doprawić solą do smaku. Wyjąć mięso i odłożyć do wykorzystania na później. Zupę zabielić mlekiem i na talerzu posypać zmielonymi migdałami. Mięso można zjeść jako drugie danie z ziemniakami i np. surówką z marchwi.

  • Surówka z marchwi
    Składniki: 3 marchewki, 2 jabłka, pół szklanki jogurtu naturalnego, sok z pomarańczy, cukier, sól.

    Umyte jabłka i marchew obrać. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, natomiast jabłka – o dużych oczkach. Jogurt wymieszać z sokiem z pomarańczy i przyprawami do smaku. Podawać jako dodatek do dań obiadowych lub do kanapki.

  • Duszony filet z kurczaka z brzoskwiniami
    Składniki: 600 g filetu z piersi kurczaka, łyżeczka oliwy, pół szklanki bulionu drobiowego, pół szklanki soku z brzoskwiń, 3 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki drobno pokrojonych brzoskwiń, imbir, kurkuma, natka pietruszki.

    Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć imbirem i kurkumą. Przełożyć do głębokiego naczynia i zalać połową bulionu wymieszanego z sokiem z brzoskwiń i cytryny, dusić pod przykryciem 15 minut. Kilka minut przed końcem duszenia dodać brzoskwinie, a na koniec posypać pietruszką. Można podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

  • Kotleciki z cielęciny i twarogu
    Składniki: 400 g mielonej cielęciny, 200 g chudego twarogu, 2 jajka, tymianek, natka pietruszki.

    Mięso, twaróg, jajka wymieszać i doprawić do smaku. Następnie uformować płaskie kotleciki i podsmażyć bez dodatku tłuszczu (można zgrillować). Posypać świeżym tymiankiem i natką pietruszki.

  • Kluski kładzione po włosku
    Składniki: 30 dag ziemniaków, 30 dag szpinaku, 15 dag chudego twarogu, sól, pieprz ziołowy do smaku, 3 łyżki kaszy manny, 2 białka, łyżka mąki.

    Starannie umyte ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić i obrać. Oczyszczony szpinak ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić, odcisnąć. Ziemniaki, szpinak i ser zmielić w maszynce. Z białek ubić pianę. Wszystkie składniki połączyć. Przygotowane ciasto kłaść łyżką na wrzącą osoloną wodę. Można podawać jako dodatek do mięs.

  • Ryba pod zieloną pelerynką
    Składniki: 100 g świeżej ryby, 2 łyżki posiekanego koperku, łyżeczka soku z cytryny, dowolne przyprawy

    Rybę opłukać pod zimną wodą, posypać przyprawami, skropić sokiem z cytryny. Obłożyć grubą warstwą koperku i wstawić do lodówki na 15 minut. Rybę zawinąć następnie w folię aluminiową i zapiekać 25 minut w temperaturze 190 stopni lub ugotować na parze.

Co jeść na obiad w diecie wątrobowej? Doskonałe są ryby.
  • Mintaj pieczony z pomarańczami i miętą (4 porcje)
    Składniki: 4 filety z mintaja, 2 średnie pokrojone w grube plasterki pomarańcze ze skórką, 4 łyżki soku z pomarańczy, łyżka posiekanych listków świeżej mięty.

    Filety z mintaja umyć i osuszyć, natrzeć solą oraz skropić sokiem z pomarańczy i olejem, posypać miętą. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie filety wyjąć z marynaty, na każdym położyć plasterki pomarańczy i szczelnie zawinąć w folię aluminiową, przed zawinięciem polać marynatą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut.

Lekkostrawne danie na upały. Przepis na makaron w sosie pomidorowym

źródło TVN

Dieta wątrobowa. Przepisy na podwieczorek

  • Jabłko zapiekane z twarożkiem i cynamonem
    Składniki: jabłko, łyżka soku z cytryny, 120 g chudego twarogu, cynamon, goździki

    Jabłko przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Twaróg wymieszać z cynamonem. W wydrążone połówki jabłka nałożyć twaróg i powbijać goździki. Owinąć w folię aluminiową. Zapiekać 10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

  • Kisiel pomarańczowy
    Składniki: 2 pomarańcze, 2-3 łyżeczki cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki wody.

    Z dokładnie umytych i sparzonych pomarańczy otrzeć trochę skórki, zalać ją wodą, dodać cukier do smaku, zagotować i wlać zawiesinę z mąki ziemniaczanej i kilku łyżek zimnej wody. Mieszając, zagotować. Z przekrojonych na pół pomarańczy wycisnąć sok, dodać do kisielu, wymieszać. Gorący kisiel wlać do salaterek. Udekorować plasterkami pomarańczy.

Dieta wątrobowa. Przepisy na kolację

  • Pasta z sera twarogowego i wędzonej ryby
    Składniki: 20 dag chudego twarogu, 20 dag wędzonego dorsza lub makreli, pół szklanki mleka, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól.

    Z ryby zdjąć skórę, oddzielić ości. Ser i rybę rozgnieść, połączyć z mlekiem, dodać posiekaną zieloną pietruszkę, sól do smaku i wymieszać. Podawać z chlebem.

Co jeść na kolację w diecie wątrobowej? Warto jeść twarożek.
  • Cykoria zapiekana
    Składniki: 4 średnie cykorie, szklanka mleka, łyżka oleju rzepakowego, łyżka mąki, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki, łyżka masła do wysmarowania naczynia, sól i cukier do smaku.

    Cykorię oczyścić, opłukać, obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, wyjąć, odsączyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Mąkę rozetrzeć z olejem, koncentratem pomidorowym, rozprowadzić wrzącym mlekiem, zagotować, dodać sól i cukier do smaku, wymieszać z drobno posiekaną zieloną pietruszką. Cykorię zalać sosem i wstawić do piekarnika. Po upieczeniu podawać z bułką.

  • Bakłażany faszerowane mięsem
    Składniki: 4 bakłażany, łyżka oliwy, 15 dag chudego mięsa mielonego (cielęcina, chuda wołowina, wieprzowina, kurczak), 4 pomidory, pieprz ziołowy, sól, łyżeczka masła do wysmarowania naczynia, bazylia

    Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół. Ostrożnie naciąć miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Krótko obgotować (2 minuty), wrzucając na wrzącą wodę. Wydrążyć miąższ łyżeczką. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, usuwając nadmiar soku i pestki. Udusić ze zmielonym mięsem, miąższem z bakłażanów, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wydrążone bakłażany napełnić farszem i zapiekać przez 20 minut w naczyniu żaroodpornym. Przed podaniem posypać posiekaną bazylią. Podawać z pieczywem.

Dieta wątrobowa – przykładowy jadłospis na cały tydzień

Jadłospis diety wątrobowej na PONIEDZIAŁEK

  • Śniadanie: manna na mleku, pieczywo pszenne z masłem i chudym twarogiem, świeża pomarańcza, słaba kawa.
  • Drugie śniadanie: galaretka z ryby, obrane jabłko, sok z pomarańczy.
  • Obiad: zupa pomidorowa z makaronem, pierś z kurczaka grillowana w folii, duszona marchew, ryż, tarty seler, kompot owocowy.
  • Podwieczorek: kefir, piernik.
  • Kolacja: pierogi leniwe, marchew utarta z jabłkiem z dodatkiem soku z cytryny, herbata z miodem.

Jadłospis diety wątrobowej na WTOREK

  • Śniadanie: luźna jajecznica z białek kurzych ze szczypiorkiem, pieczywo razowe z niewielką ilością masła, herbata owocowa.
  • Drugie śniadanie: jogurt niskotłuszczowy, sucharki, napój owocowy.
  • Obiad: zupa jarzynowa, ziemniaki w mundurkach, ryba sola w folii, sałata zielona polana kefirem, herbata ziołowa.
  • Podwieczorek: brzoskwinie, biszkopty.
  • Kolacja: chleb razowy z masłem, chudą wędliną, twarożek, niskotłuszczowe mleko.

Jadłospis diety wątrobowej na ŚRODĘ

  • Śniadanie: gotowane jajko na miękko, chleb razowy, płatki owsiane na chudym mleku, woda mineralna.
  • Drugie śniadanie: sałatka owocowa z brzoskwiń, truskawek i jabłek, herbata owocowa.
  • Obiad: zupa pomidorowa bez śmietany z makaronem, polędwica duszona z marchewką, kasza jęczmienna, kompot truskawkowy.
  • Podwieczorek: galaretka owocowa, jabłko pieczone, krakersy.
  • Kolacja: pieczywo pszenne, chudy ser, pomidor, herbata z cytryną.

Jadłospis diety wątrobowej na CZWARTEK

  • Śniadanie: chleb razowy z marmoladą, twarożek, płatki kukurydziane na chudym mleku, słaba kawa.
  • Drugie śniadanie: nektarynka i jabłko (obrane), truskawki.
  • Obiad: chudy rosół, pstrąg duszony na parze, pomidory, ziemniaki puree z koperkiem, potarta marchewka, kompot jabłkowy.
  • Podwieczorek: suszone morele, biszkopty, sok pomarańczowy.
  • Kolacja: sałatka z drobno pokrojonych warzyw z koperkiem i odrobiną oleju słonecznikowego, chleb pszenny, galaretka owocowa, herbata ziołowa.

Jadłospis diety wątrobowej na PIĄTEK

  • Śniadanie: musli owocowe, pieczywo razowe z masłem i chudą szynką, sok pomidorowy.
  • Drugie śniadanie: chudy twaróg z niskotłuszczowym jogurtem i truskawkami, krakersy.
  • Obiad: krupnik z ryżem, chuda cielęcina duszona z marchewką i buraczkami, ryż, sok owocowy.
  • Podwieczorek: koktajl owocowy z chudym mlekiem, herbata owocowa.
  • Kolacja: bułka pszenna, chuda wędlina i ser, pomidor, utarta marchewka z sokiem z cytryny i cynamonem, sok grejpfrutowy.

Jadłospis diety wątrobowej na SOBOTĘ

  • Śniadanie: płatki kukurydziane z chudym mlekiem, jogurt naturalny, obrane jabłko, herbata z cytryną.
  • Drugie śniadanie: bułka razowa, chudy ser, pomarańcza.
  • Obiad: zupa jarzynowa z lanym ciastem, pulpety z cielęciny, buraki z jabłkami w zawiesinie, gotowany makaron, nektarynka, herbata z miodem.
  • Podwieczorek: budyń waniliowy, piernik.
  • Kolacja: chudy kurczak w galarecie, pieczywo chrupkie, chudy ser, pomidor, kawa zbożowa z chudym mlekiem.

Jadłospis diety wątrobowej na NIEDZIELĘ

  • Śniadanie: omlet z ubitej piany z koperkiem, chleb razowy z masłem, mleko niskotłuszczowe.
  • Drugie śniadanie: sałatka warzywna z octem winnym, pieczywo pszenne.
  • Obiad: zupa kalafiorowa, chuda pieczeń (nie za ciepła), surówka z selerów i jabłek, ryż, obrany ogórek, galaretka owocowa, kompot owocowy.
  • Podwieczorek: krakersy, biszkopty, mleko niskotłuszczowe.
  • Kolacja: zupa owocowa z chudym mlekiem i makaronem, nektarynka, herbata z miodem.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 13

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Ten artykol to zart z powodow juz wymienionych w innych komentarzach

m
marares

Coś tu się kupy nie trzyma, w przepisach jest np. cynamon, jajka gotowane na twardo, itp gdzie rzut kamieniem wcześniej są one w produktach niedozwolonych - ktoś to wyjaśni bo zwątpiłem w rzetelność tego artykułu 😏🤔🙄

l
lissa

z ziół to najbardziej hepa vitale, z tego wzgledu, ze to mieszanka kilku roznych ziol, i u mnie swietnie sie sprawdza

G
Gość
2019-04-03T11:03:10 02:00, An:

Żeby dieta była skuteczna to moim zdaniem powinna zostac przygotowana przez specjalistę, który się na tym zna. Każda z nas ma inny organizm więc dieta powinna być indywidualna a nie ogólna, ściągnięta z internetu. Owszem, jednym może i pomoże, ale inny będą się tylko męczyć i nic z tego nie będzie. Ja zdecydowałam się na konsultacje online przez Skype u dietetyk klinicznej Pani Beaty Ślebzak-Cebuli z Poznania, która po przeanalizowaniu moich badań przygotowała dla mnie odpowiednią dietę, dzięki której udało mi się zrzucić już sporo kilogramów.

jak na wielu innych stronach, człowiek wpada w panikę, bo wprowadzacie ludzi w błąd trochę. Przykład: cynamon zabroniony, a śniadanie w pierwszym przykładzie, kasza posypana cynamonem. Więc, jak ktoś pisze, to proszę pilnować ścisłości w artykule. Po drugie, jedzenie owoców z mięsem i warzywami, nie jest wskazane, zaraz po posiłku. Owoce wymagają innych enzymów trawiennych i można je jeść pół godziny po posiłku. Co innego spożycie owoców jako jeden z posiłków, n.p deser owoce, płatki kukurydziane i owoce w pucharku, budyń na chudym mleku z owocami lub kasza z owocami. Co do grejpfruta, to jeśli ktoś ma kiepskie wyniki, to trzeba uważać na owoc, a tym bardziej na sok. Można trochę, ale czas od czasu. Chleb razowy jest zakazany, tylko graham, bułka paryska, sucharki i lekkostrawne

H
Hanna
2019-07-18T14:54:56 02:00, Hanna:

jak ja bym sobie taki jadlospis zafundowala to by mi moja watroba podziekowala - to co ktos juz nizej pisze - przeciez polowa z tego to kompletna bujda.

Ja niestety na stale biore duzo lekow, wiec moja watroba juz wola o pomoc, ale wspomagam sie dieta i ziołami typu ostropest czy babka płesznik... i teraz jak czytam co w tym jadłospisie sa za pozycje to sie za glowe lape

2019-07-30T13:08:38 02:00, lissa:

dlatego nie warto patrzyc na jadlospisy na takich stronach. Najlepiej sie dietetyka poradzic, czy kogos obeznanego w temacie... zioła też super, sama stosuje juz regularnie, codziennie

a jakie zioła polecasz??

S
Spersonalizowany jadłospis

Przez brak wyników z treningu wpadałam w depresję. Trener poradził mi spróbować diety z pakietu SLIM z Foodwise. Ja korzystam z https://www.foodwise.pl/oferta. W końcu udało mi się schudnąć! Przepisy od Foodwise są naprawdę świetnie. No i zdecydowanie mniej choruję od kiedy jem według zaleceń Foodwise. Nie mogę się doczekać.

l
lissa
2019-07-18T14:54:56 02:00, Hanna:

jak ja bym sobie taki jadlospis zafundowala to by mi moja watroba podziekowala - to co ktos juz nizej pisze - przeciez polowa z tego to kompletna bujda.

Ja niestety na stale biore duzo lekow, wiec moja watroba juz wola o pomoc, ale wspomagam sie dieta i ziołami typu ostropest czy babka płesznik... i teraz jak czytam co w tym jadłospisie sa za pozycje to sie za glowe lape

dlatego nie warto patrzyc na jadlospisy na takich stronach. Najlepiej sie dietetyka poradzic, czy kogos obeznanego w temacie... zioła też super, sama stosuje juz regularnie, codziennie

H
Hanna

jak ja bym sobie taki jadlospis zafundowala to by mi moja watroba podziekowala - to co ktos juz nizej pisze - przeciez polowa z tego to kompletna bujda.

Ja niestety na stale biore duzo lekow, wiec moja watroba juz wola o pomoc, ale wspomagam sie dieta i ziołami typu ostropest czy babka płesznik... i teraz jak czytam co w tym jadłospisie sa za pozycje to sie za glowe lape

G
Gość
2019-04-13T02:52:43 02:00, Hggg:

Cały ten artykuł to jakiś żart. Produkty rzekomo zabronione jak cynamon znajdują się potem w pierwszej propozycji śniadania.

Hggg, właśnie też miałam to napisać! Do wszystkiego, wszędzie podają że warzywa liściaste i brokuły aldente, jak najbardziej zalecane. Tu Również podają że zalecana kapusta kiszona, a surowa nie, to chyba żart. Kiszonka zdrowa, ale jest ciężko strawna i wzdymająca. Sok z kiszonej kapusty, tak, owszem, ale w małych ilościach chyba. Również polecają tu mięsa wołowe i wieprzowinę chudą, a tego nie można przy oczyszczeniu wątroby. Ocet winny nie można, można ocet balsamiczny, dobrej jakości. Herbata czarna wykluczona, tylko zioła, rumianek, ostropest, koprowe, nagietkowe, kminkowe, tymiankowe i. inne herbaty lub napary. Pieczywo pełnoziarniste też niewolno.. Bułka paryska, tostowy chleb, lub inne lekko strawne. Płatki kukurydziane, pieczywo chrupkie, grahamki też nie zaleca się. Soki należy rozcieńczyć i nie mieszać na raz dużo składników. Z resztą, wszędzie w necie kopiuj wklej i żadnych spójnych artykułów nie można znaleźć, bo jedno przeczy drugiemu. Jednym słowem człowiek ma mętlik czytając artykuł, bo wprowadzony w błąd.

K
Kasia

Na problemy wątroby polecam skorzystać z diety sokowej wg. zaleceń terapiasokami.pl/watroba-soki. Mój teść miał problemy z wątrobą i takie soki warzywne mu pomogły. Ja piję soki ogólnie na zdrowie i jestem zadowolona. Nawet schudłam.

H
Hggg

Cały ten artykuł to jakiś żart. Produkty rzekomo zabronione jak cynamon znajdują się potem w pierwszej propozycji śniadania.

G
Gość

W linku, który podaję znajdziecie poprawne zalecenia dietetyczne Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie https://www.su.krakow.pl/diety, bo jeszcze nie słyszałam, żeby w diecie wątrobowej pieczywo typu chleb razowy było zalecane, przeciwnie jest zakazane!

A
An

Żeby dieta była skuteczna to moim zdaniem powinna zostac przygotowana przez specjalistę, który się na tym zna. Każda z nas ma inny organizm więc dieta powinna być indywidualna a nie ogólna, ściągnięta z internetu. Owszem, jednym może i pomoże, ale inny będą się tylko męczyć i nic z tego nie będzie. Ja zdecydowałam się na konsultacje online przez Skype u dietetyk klinicznej Pani Beaty Ślebzak-Cebuli z Poznania, która po przeanalizowaniu moich badań przygotowała dla mnie odpowiednią dietę, dzięki której udało mi się zrzucić już sporo kilogramów.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3