Produkty najbogatsze w błonnik
Produkty najbogatsze w błonnik
pół szklanki płatków owsianych - zawiera 8,4 gramów błonnika
pół szklanki dużej fasoli - 7,3 g
pół szklanki małej fasoli - 6 g
2 kromki chleba razowego - 6 g
pół szklanki zielonego groszku - 3,6 g
jabłko średniej wielkości - 3,5 g
pomarańcza - 2,6
2/3 szklanki otręb - 2,6 g
banan średniej wielkości - 2,4 g
jedna suszona śliwka - 1 g
Błonnik wpływa też na obniżenie ciśnienia tętniczego, reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Ale niestety, według Instytutu Żywności i Żywienia, zjadamy go dziennie tylko 7-8 g a powinniśmy - 30-45 g.
- Błonnik pełni w organizmie bardzo ważną rolę - wyjaśnia dr Danuta Henzler, specjalista gastrolog, ordynator oddziału wewnętrznego B Szpitala Wojewódzkiego w Opolu. - Pomaga mu w transportowaniu pokarmu, a zwłaszcza w usuwani u jego niestrawionych resztek zalegających w jelitach. Dzięki temu nasz ustrój pozbywa się trujących substancji, w tym szkodliwych metali ciężkich. Znikają kłopoty z systematycznym wypróżnianiem się.
Niedobór błonnika w codziennej diecie prowadzi natomiast do zaburzeń gastrycznych: do powstawania gazów, wzdęć, bólów brzucha, pojawiają się uciążliwe zaparcia.
Z badań prowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia wynika również, że na zaparcia cierpi co druga kobieta i co czwarty mężczyzna. Dolegliwość ta zaczyna przybierać rozmiary schorzenia cywilizacyjnego, choć wiele osób je bagatelizuje. Tymczasem zaparcia sprzyjają powstawaniu żylaków odbytu, tzw. uchyłków w jelicie grubym oraz powstawaniu w nim stanów zapalnych.
Brak błonnika grozi nawet rozwojem raka jelita grubego, bo niestrawione resztki pokarmowe, jeśli nie są odpowiednio szybko wydalane, przekształcają się w związki rakotwórcze.
- Dlatego powinniśmy jeść jak najwięcej warzyw i owoców, razowego lub ciemnego pieczywa, zwłaszcza z dodatkiem otrębów i ziaren zbóż, do tego różnego rodzaju kasze i płatki zbożowe - radzi dr Danuta Henzler.
Błonnik mają wszystkie warzywa i owoce: surowe i suszone oraz:fasola, bób i groch.
Można już kupić gotowe preparaty z błonnikiem, zawierające otręby i magnez. Ale poleca się je tylko przy długotrwałych zaparciach, gdy właściwa dieta nie przynosi oczekiwanych skutków.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?